Conflicte între poliţia franceză şi manifestanţii ce se opun reformelor din sectorul muncii

Ciocniri violente au avut loc între forţele de ordine franceze şi sute de manifestanţi care au protestat împotriva propunerilor guvernului francez de schimbare a regulilor din sectorul muncii.
Protest împotriva reformelor muncii în oraşul francez Nantes, 20 aprilie 2016.
Protest împotriva reformelor muncii în oraşul francez Nantes, 20 aprilie 2016. (Captură Foto)

Manifestanţii au ieşit miercuri pe străzile oraşului Nantes pentru a se opune controversatelor reforme din domeniul muncii, cunoscute în general sub numele de “legea El Khomri”, o referire la ministrul francez al Muncii Myriam El Khomri.

Manifestanţii au scandat “rezistenţă” în timp ce au mărşăluit prin oraş şi au purtat bannere cu mesaje precum “Legea Muncii – nesiguranţă pentru eternitate”.

În plus, unii manifestanţi au dat foc la cauciucuri şi coşuri de gunoi, în timp ce mulţi alţii au aruncat cu proiectile asupra poliţiei. Forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene asupra manifestanţilor şi au arestat un număr de persoane, încercând să disperseze demonstraţia.

Filmările video au arătat geamuri sparte la un restaurant şi un magazin din oraş, precum şi un ecran spart la un bancomat.

Poliţia a blocat câteva drumuri şi podul Anne de Bretania pentru a împiedica manifestanţii să ajungă în centrul oraşului.

O demonstraţie similară a avut loc în Paris, unde manifestanţii s-au adunat în Place de la Republique. Unii manifestanţi au organizat un protest sit-in în faţa restaurantelor Quick Burger şi McDonald’s, blocând intrările.

Guvernul francez susţine că reformele propuse în sectorul muncii se concentrează pe numărul maxim de ore de muncă, pe sărbători şi concedii şi urmăresc să reducă rata şomajului în Franţa, pe care preşedintele Francois Hollande încearcă să o micşoreze la mai puţin de 10%.

Manifestanţii şi sindicatele muncii, totuşi, susţin că guvernul doreşte să uşureze şi să fie mai puţin costisitor pentru ca patronii să concedieze angajaţi.