Conflict deschis între Rusia şi Ucraina pe teritoriul regiunii Doneţk

Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Forţele armate ucrainene au capturat, marţi, două obiective din regiunea Doneţk aflate sub ocupaţia grupărilor paramilitare afiliate Moscovei şi a forţelor speciale ruse, conform Kiev Post.

Unul din obiectivele eliberate de forţele ucrainene a fost aeroportul din Kramatorsk. Forţele ucrainene au intervenit rapid cu ajutorul a trei elicoptere, care au transportat mai multe unităţi speciale pe aerodomul aeroportului. Chiar dacă s-au înregistrate victime de ambele tabere, operaţiunea a fost considerată un succes. Cel puţin patru insurgenţi afiliaţi Kremlinului şi-au pierdut viaţa. Numărul deceselor din tabăra ucraineană nu a fost dezvăluit.

La operaţiune a participat grupul special al Centrului Anti-Terorist, Omega, cât şi grupul Alpha al Serviciilor Secrete Ucrainene (SBU). Manevrele acestora sunt îngreunate de protestatarii separatişti care s-au alăturat grupurilor paramilitare, au susţinut oficialii ucraineni.

Conform martorilor oculari, marţi seară, patru avioane Su-27 au deschis focul asupra unui aeroport local din regiunea Doneţk. Unul dintre avioane a fost doborât. Nu este clar cui aparţineau avioanele, care erau pilotate la o altitudine joasă.

Cel puţin câteva sute de soldaţi ruşi sunt desfăşuraţi în regiunile ucrainene Lugansk, Doneţk şi Harkov care operează sub acoperire de mai mult timp, conform premierului adjunct, Vitali Yarema. S-a determinat că mulţi dintre soldaţii ruşi fac parte din Regimul Aeropurtat al 45-lea al armatei ruseşti.

Numărul soldaţilor ruşi din estul Ucrainei continuă să crească pe zi ce trece, a precizat Vasyl Krutov, comandantul Centrului Anti-terorist de la Kiev.

Soldaţii ruşi sunt foarte ”profesionişti şi în special cei trimişi în Ucraina sunt foarte bine pregătiţi având experienţă în multe conflicte din lume”, a adăugat Krutov, care a subliniat că un astfel de personal nu ar întâmpina probleme în evitarea punctelor de frontieră dintre cele două ţări.

Într-un eveniment separat, SBU a capturat doi agenţi ruşi care transportau 140.000 de dolari într-un tren care venea dinspre capitala Crimeei Simferopol. În urma interogaţiilor, s-a constatat că banii trebuiau să fie utilizaţi pentru finanţarea forţelor separatiste anti-ucrainene.

Trupele armate ucrainene din Garda Naţională au desfăşurat o operaţiune în forţă pentru a elibera oraşul Sloviansk. Aproximativ 500 de soldaţi şi 15 autovehicule blindate au fost utilizat pe timpul intervenţiei din cea mai ”fierbinte” zona a conflictului din estul Ucrainei.

Conflictele dintre forţele de interne ale Ucrainei şi grupările paramilitare afiliate Rusiei s-au soldat în acest moment cu cel puţin 11 decese, conform presei locale.

Este prea devreme pentru a deveni optimişti, a declarat Dimitri Timciuk, specialistul Centrului de Informaţii de la Kiev.

Atât regiunea Doneţk cât şi regiunea Lugansk se află încă sub controlul forţelor separatiste şi a forţelor ruseşti. Toate acţiunile invazive ”ar fi fost imposibile fără ajutorul forţelor speciale ruse” , a adăugat Timciuk.

SBU a reţinut mai mulţi ofiţeri ai Directoratului Principal de Informaţii al ministerului de Apărare al Federaţiei Ruse ce au fost implicaţi în provocarea revoltelor din estul Ucrainei, a anunţat şeful Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrii Parubii.

”Sângele este vărsat încă odată în Ucraina. Ţara este foarte aproape de un război civil”, a declarat, marţi, premierul rus Dimitri Medveded.

Un conflict pe scară largă între Rusia şi Ucraina va aduce cea mai mare ameninţare la adresa Europei din ultimele decenii. Miniştrii departamentelor de apărare din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit, marţi, în Luxembourg, de urgenţă, pentru a dezbate poziţia pe care o va lua NATO în viitor cu privire la criza din Ucraina.