Conferinţa Bilderberg: guvern mondial sau doar o clică secretă?

Staţiunea Telfs-Buchen din Alpii austrieci va găzdui Conferinţa Bilderberg în perioada 11–14 iunie 2015.
Staţiunea Telfs-Buchen din Alpii austrieci va găzdui Conferinţa Bilderberg în perioada 11–14 iunie 2015. (Getty Images)

În acest weekend are loc unul dintre cele mai importante evenimente ale anului - întâlnirea grupului Bilderberg.

Participanţii la Conferinţa Bilderberg se supun unor reguli specifice de participare. Cea mai importantă regulă este cunoscută sub numele de “Chatham House Rule” (apărută în 1927 şi creată la acea vreme de Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale) şi îi obligă pe toţi participanţii la conferinţă să asigure o confidenţialitate absolută în ceea ce priveşte sursele de informare.

De-a lungul timpului, întâlnirile de acest gen, între cei care mânuiesc banii şi puterea lumii, au atras critici - datorită lipsei de transparenţă. Conferinţa din 2015 a început joi şi se termină duminică, 14 iunie.

Organizatorii şi participanţii susţin că acestea sunt ocazii rare pentru cei care iau decizii la nivel global să poată discuta liber, deoarece nu este permisă raportarea întâlnirii în presă – deşi ocazional, unor jurnalişti, li se dă voie să participe la întâlniri.

Există puţine informaţii despre ceea ce se întâmplă mai exact la Conferinţele Bilderberg, în condiţiile în care participanţii oferă explicaţii şi discută, uneori aprins, unii cu alţii, la intervale de 90 de minute. În 2013, în staţiunea luxoasă The Grove, situată la nord de Londra, un participant a descris mâncarea servită acolo ca fiind foarte obişnuită, nimic special: bufetul suedez tipic şi fiecare participant trebuind să plătească pentru vinul consumat din propriul buzunar.

Conferinţa Bilderberg – un material stufos pentru adepţii Teoriei Conspiraţiei

Conform memoriilor lui George McGhee, un fost ambasador american în Germania, masa rotundă de la Conferinţele Bilderberg a fost esenţială în crearea Tratatului de la Roma, o etapă foarte timpurie a Uniunii Europene de astăzi.

Étienne d'Avignon, antreprenor belgian şi preşedinte onorific al grupului Bilderberg, chiar susţine că această masă rotundă a creat scena naşterii monedei euro.

De la lansarea grupului, criticii Conferinţei Bilderberg au oferit o gamă largă de interpretări cu privire la esenţa evenimentului. Conform sociologului în mass media Rudolf Stumberger, nobila adunare echivalează cu o încercare de re-feudalizare. Politologul olandez Kees van der Pijl consideră că interesele reprezentate la conferinţă au puţin de a face cu democraţia, susţine Deutsche Welle.

Locul primei întâlniri - după care s-a dat şi numele conferinţei – a fost “Hotelul de Bilderberg”, localizat în Oosterbeek, Olanda în 1954. În primii 20 de ani ai conferinţei, prinţul Bernhard a îndeplinit sarcini tipice unui preşedinte, până când a trebuit să se retragă datorită implicării sale într-un scandal de corupţie legat de producătorul de arme Lockheed. Retragerea sa a amplificat suspiciunile generale în privinţa grupului Bilderberg, datorită presupuselor legături între marea politică, marile finanţe şi marile afaceri, sau ceea ce conspiraţioniştii numesc "complexul militar-industrial".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii