Condiţiile candidaturilor şi procedura alegerii preşedintelui FIFA

(Harold Cunningham / Getty Images)

În cadrul Congresului de la Zurich care se va desfăşura vineri, 29 Mai, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) îşi va alege preşedintele pentru un mandat de patru ani, la scrutin urmând să fie prezenţi reprezentanţii celor 209 membri ai forului mondial, toţi cu vot egal.

Pentru a putea depune candidatura, o persoană trebuie, conform regulamentului FIFA, să fi jucat un rol activ în fotbal în doi din ultimii cinci ani care preced propunerea, fiind, de asemenea, obligatorii declaraţii de sprijin de la cel puţin cinci federaţii membre, care nu vor vota pentru candidatul propus. Data-limită de depunere a candidaturilor a fost 29 ianuarie, iar în prezent au rămas în cursă Joseph Blatter, actualul preşedinte, 79 de ani, de 17 ani în funcţie, şi prinţul iordanian Ali Bin Al-Hussein, cu 40 de ani mai tânăr.

Candidaturile depuse au fost supuse unui control al Comisiei de etică a FIFA, care le-a acordat un "vot de integritate". Totodată, FIFA a creat un comitet independent, numit oficial "Ad Hoc Electoral Committee", care supervizează procedura.

Votul este secret, chiar dacă ar exista un singur candidat, spre deosebire de alte scrutinuri din fotbal, cum este cel pentru alegerea preşedintelui UEFA, de pildă, unde Michel Platini, unicul candidat la realegerea din martie, a fost votat "prin aclamaţii".

Înaintea votului, fiecare candidat se poate adresa Congresului timp de 15 minute.

Pentru a fi ales din primul tur, un candidat trebuie să obţină două treimi din voturile exprimate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se organizează turul al doilea, când este necesară doar majoritatea simplă (50 la sută din voturi plus unu).

Dacă este un singur candidat este necesară tot majoritatea simplă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport