Condamnaţi celebri ies de după gratii. Danileţ atrage atenţia asupra legalităţii deciziilor CCR

Mai mulţi condamnaţi au fost eliberaţi din închisoare în urma unei decizii CCR. Cât de legale sunt însă deciziile CCR câtă vreme această instituţie are în componenţa ei un membru al cărui mandat a depăşit termenul prevăzut de Constituţie, se întreabă judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În timp ce condamnaţi celebri ies, unul după altul, de după gratii, judecătorul Cristi Danileţ atrage atenţia, pe pagina sa de Facebook, asupra unei probleme:

"Deci, urmare a unei decizii CCR, se spune că trebuie reanalizate deciziile ÎCCJ date în complet de 5 pe motiv că nu ar fi traşi la sorţi toţi membrii.

Dar oare ce se întâmplă cu deciziile CCR adoptate de un Plen având un membru care stă acolo de mai mult de 9 ani, acesta fiind termenul limită maxim impus de însăşi Constituţia noastră?!", scrie, pe Facebook, Danileţ, făcând referire la faptul că judecătorul Petre Lăzăroiu a continuat să funcţioneze în cadrul CCR depăşind termenul de 9 ani prevăzut explicit în legea fundamentală a ţării.

Reamintim că Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova, Constantin Niţă şi Rudel Obreja au ieşit de după gratii după ce pedepsele lor au fost suspendate în baza unei decizii CCR. Mai exact, este vorba despre decizia privind nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători, completurile devenind prioritate naţională după ce dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns pe rolul unuia dintre ele. Sesizarea la CCR a fost făcută de Viorica Dăncilă.