Concluziile Summitului din Luxor şi redeschiderea a două morminte faraonice

Egiptul a redeschis mormintele Faraonului Seti I şi al Reginei Nefertiti, considerate a fi cele mai spectaculoase din Egipt.
Bustul reginei Nefertiti la Neues Museum, 15 octombrie 2009 in Berlin
Bustul reginei Nefertiti la Neues Museum, 15 octombrie 2009 in Berlin (Andreas Rentz / Getty Images)

Ministrul egiptean al Antichităţilor, Khaled al-Anani, a redeschis publicului, recent, mormintele faraonului Seti I şi al reginei Nefertiti, considerate ca fiind cele mai importante morminte ale necropolei tebane. S-a redus, de asemenea, preţul "Luxor Pass", care permite vizitarea siturilor arheologice ale oraşului egiptean. Al Anani a făcut anunţul în cadrul unui discurs susţinut cu ocazia deschiderii celui de-al cincilea Summit mondial privind turismul urban (marţi, 1 noiembrie) cu tema: „Oraşe, cultura locală pentru călătorii lumii”.

Mormântul lui Seti I se află în Valea Regilor lângă mormântul lui Nefertiti, închis de câţiva ani publicului pentru a preveni deteriorarea. Regina Nefertiti a fost soţia lui Ramses al II-lea - faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, a Noului Regat (1539-1075 î.Hr.), şi fiul faraonului Seti I.

În ceea ce priveşte reducerea la ''Luxor Pass'' care a intrat în vigoare, ministrul a declarat că măsura a fost adoptată pentru a "promova turismul în Egipt" şi pentru obţinerea unor venituri necesare restaurării construcţiilor de patrimoniu şi muzeului.

Mostafa Amin, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, a declarat că primul tip de ''Luxor Pass'' - care permite vizitarea tuturor siturile arheologice, inclusiv mormintele lui Seti I şi Nefertiti - a fost redus de la 270 la 200 $. În acelaşi timp, preţul celui de-al doilea ''Luxor Pass''- care exclude intrarea la cele două morminte - a variat de la 110 la 100 de dolari.

Luxor este un mare muzeu în aer liber, care adăposteşte, printre alte obiective turistice, templele faraonice din Karnak şi Hatsehpsut şi Valea Regilor.

Al cincilea Summit mondial privind turismul urban - desfăşurat în oraşul egiptean Luxor - a durat două zile, în cadrul lui fiind analizate provocările şi noile tendinţe din acest domeniu. Conform Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), participanţii au dezbătut teme cum ar fi dezvoltarea sustenabilă, organizarea şi relansarea unor destinaţii, inovarea în turismul urban, interacţiune culturală şi despre noi modele de afaceri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Life & Style