Concertmaestrul Filarmonicii din Viena Volkhard Steude revine pe 3 scene din România, cu Beethoven şi Brahms

După succesul de anul trecut, când au susţinut trei recitaluri în România, Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude (vioară), şi pianista Cătălina Butcaru revin cu alte evenimente muzicale de aceeaşi anvergură.
Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena
Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena (captură foto)

Beethoven şi Brahms sunt de această dată compozitorii-vedetă ai recitalurilor cuprinse în periplul muzical dedicat publicului românesc.

Ateneul Român din Bucureşti va găzdui concertul pe 30 mai, ora 20.00, Sala Thalia din Sibiu pe 31 mai şi Sala Capitol din Timişoara pe 3 iunie. În acest an, turneul va cuprinde şi un concert ce va avea loc pe 2 iunie la Sala Capitol din Timişoara, cu orchestra Filarmonicii Banatul din localitate. Evenimentele din Sibiu şi Timişoara încep la ora 19.00.

Programul recitalurilor reuneşte unele dintre cele mai frumoase şi dificile lucrări pentru vioară şi pian compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven şi Brahms. Alegerea este una ce cu siguranţă va bucura şi emoţiona publicul, care se va reîntâlni cu: Sonata Nr.9, op.47, în La major -Kreutzer şi Sonata Nr. 8 în Sol major, op. 30, nr. 3 de Beethoven, dar şi cu Sonata nr. 1 in Sol major, op. 78, nr. 1, de Brahms. De altfel, melomanii din toate timpurile au fost emoţionaţi de un program în acest fel construit:

“Zi mare azi! L-am auzit pe Enescu spunându-şi durerea pe limba lui Brahms şi Beethoven. Niciodată nu mi s-a înfipt melodia mai adânc în suflet şi n-am simţit armonia ca fiind substanţa cosmosului cea adevărată, din care se zămislesc formele şi pe care noi nu o percepem decât dacă ne-o revelă, ne-o subliniază’’, scria Alice Voinescu în Jurnal (vol 1, ed Polirom, 2013).

Un recital cu un program identic a fost prezentat pe 29 aprilie 2017 publicului din Viena, care a primit cu multă căldură şi entuziasm această provocare muzicală, exprimându-şi încântarea faţă de prestaţia celor doi muzicieni prin îndelungi aplauze şi pe reţelele de socializare: “Grozav concert! Felicitări!”. “’A fost minunat, mişcător şi foarte emoţionant.’’ ‘’Mulţumesc Cătălina! Eşti minunată!’’, ‘’Un concert minunat, mulţumesc!’’, au scris exigenţii spectatori vienezi.

Recitalurile se vor încheia cu un bonus: Richard Strauss/ Váša Příhoda – Vals - transcripţie după Cavalerul Rozelor.

Dar publicul timişorean va fi cel privilegiat, pentru că va avea prilejul să îi asculte pe cei doi muzicieni interpretând şi Dublul concert pentru vioară şi pian de Mendelssohn Bartholdi.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa şi Japonia, dar şi impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum şi publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanţa şi stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obţinut diploma de solist. Pianista reuneşte în palmaresul său numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc.

Pianista Cătălina Butcaru
Pianista Cătălina Butcaru (captură foto)

În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel şi R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris în cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ” Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Evenimentele se vor desfăşura sub patronajul Excelenţei Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.

Organizatori: Filarmonica ‘’George Enescu’’ din Bucureşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica Banatul Timişoara.

Epoch Times România este partener media al evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură