Luna pare că o ia razna: trece aparent prin faţa Soarelui, după care se opreşte şi se mişcă invers [Video]

Eclipsă lunară
Eclipsă lunară (screenshot tramite video Youtube)

La 6 martie, Luna a început să tranziteze Soarele, după care s-a oprit şi s-a întors în direcţia inversă, sau cel puţin aşa pare din punctul de vedere al Solar Dynamics Observatory de la NASA (SDO - acronimul în limba engleză).

SDO observă tranzitele lunare în mod regulat, când Luna trece prin faţa Soarelui. Comportamentul aparent neobişnuit al Lunii în timpul acestui tranzit special este similar cu mişcarea retrogradă: atunci când un obiect ceresc pare să se mişte înapoi, din cauza modului în care corpurile se mişcă la viteze diferite în diferite puncte ale orbitelor lor.

În acest caz, prima parte a tranzitului, când Luna se mişcă de la stânga la dreapta, pare a fi o mişcare "inversă". SDO depăşeşte Luna, deplasându-se la aproximativ 3 kilometri pe secundă perpendicular pe linia Soare-Pământ, comparativ cu 0,9 kilometri pe secundă pe Lună, făcând ca Luna să pară că se mişcă în direcţia opusă celei pe care aţi vedea-o dacă staţionaţi pe Pământ.

Orbita SDO în galben
Orbita SDO în galben (Solarsystemscope / Eddie Irizarry)

A doua parte a tranzitului, în care Luna pare că se opreşte şi se întoarce, are loc atunci când SDO intră în partea întunecată a orbitei sale şi începe să se îndepărteze de Lună, aproape paralel cu umbra pe care o proiectează în spaţiu. În acel moment, Luna se mişcă din nou mai repede decât SDO, în comparaţie cu linia Soare-Pământ, care o depăşeşte. Deci, nava spaţială vede acum că se mişcă în cealaltă direcţie, în aceeaşi direcţie pe care ar vedea-o un observator staţionat pe Pământ.

Nu este prima dată când SDO observă că Luna pare să se mişte în două direcţii diferite în timpul unui tranzit lunar. De data aceasta, Luna pur şi simplu a rămas în raza SDO atunci când a început să tranziteze porţiunea întunecată a orbitei sale, ceea ce a dus la efectul “imaginii îngheţate”, potrivit unei declaraţii NASA (NASA's Solar Dynamics Observatory Catches Lunar Freeze Frame).

Acest tranzit lunar a durat aproximativ patru ore, în noaptea de 6 martie, şi, în partea de sus, Luna a acoperit 82 la sută din suprafaţa Soarelui. Marginea Lunii pare ascuţită deoarece Luna nu are atmosferă. Pe de altă parte, eclipsele solare de pe Pământ au o margine neclară când sunt observate de SDO, deoarece gazele din atmosfera Pământului permit trecerea doar a unei părţi din lumina Soarelui.