Companiile europene extind interdicţia impusă zborurilor către Tel Aviv

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Din cauza ameninţărilor aduse de conflictul dintre Israel şi Hamas, cele mai mari companii aeriene din Franţa şi Germania au anulat, miercuri, încă o serie de zboruri către Tel Aviv.

Miercuri, Administraţia Federală de Aviaţie (FAA) a emis o interdicţie de 24 de ore pentru toate zborurile companiilor americane către Israel, după ce o rachetă lansată din Gaza a căzut în apropiere de aeroportul internaţional Ben Gurion, de la periferia Tel Aviv-ului. Oficialii israelieni susţin că pot redirecţiona zborurile către câmpul aerian Ovda din oraşul turistic Eliat, în partea sudică extremă a Israelului.

Companiile germane Lufthansa şi Air Berlin au extins interdicţia de securitate până joi, în timp ce Air France a anunţat că va suspenda zborurile pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, compania poloneză LOT a anunţat, miercuri, că a suspendat zborurile din Varşovia către Israel din cauza îngrijorărilor pentru siguranţa pasagerilor.

”Această măsură este cauzată de situaţiile tensionate din regiune”, a comunicat LOT. ”Conexiunea se va restabili cât mai curând posibil, în momentul în care vom avea certitudinea că operaţiunile noastre vor fi sigure 100%”.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a anunţat marţi seară că ”recomandă ferm” ca toate liniile aeriene să se abţină de la operarea zborurilor spre şi dinspre Tel Aviv. Agenţia a mai adăugat că ”va monitoriza situaţia şi va oferi consiliere mai departe, în funcţie de evoluţia situaţiei”.

EASA a acţionat după ce FAA a interzis liniilor aeriene americane să lanseze zboruri către aeroportul din Tel Aviv.

Lufthansa a anunţat că decizia se aplică şi pentru subsidiarii Germanwings, Austrian Airlines, Swiss and Bruxelles Airlines. În total, 20 de zboruri din Frankfurt, Berlin, München, Zurich, Viena şi Bruxelles au fost anulate joi.

Linia aeriană a suspendat iniţial zborurile timp de 36 de ore, până la sfârşitul zilei de miercuri. Acele anulări au fost extinse deoarece ”la momentul actual nu există suficiente informaţii sigure care să justifice o reluare a operaţiunilor aeriene”, a anunţat Lufthansa.

Air Berlin a anunţat că va coopera cu autorităţile şi va evalua în continuare situaţia pentru a determina necesitatea modificărilor viitoare.

Printre celelalte linii aeriene europene, KLM, Alitalia şi Scandinavian Airlines şi-au anulat, de asemenea, zborurile către Israel în zilele de marţi şi miercuri, dar nu au anunţat planurile pentru joi.

Totuşi, British Airways a comunicat, miercuri, că nu a anulat niciunul dintre zborurile sale către Tel Aviv şi că nu are niciun plan imediat prin care să acţioneze astfel. Linia aeriană nu a răspuns întrebărilor privind motivaţia din spatele acestei decizii.

Marţi, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut secretarului american de Stat, John Kerry, să ajute la reluarea zborurilor comerciale americane către Israel, potrivit unui oficial israelian.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel (AAI) a recomandat deschiderea aeroportului Ovda din Eilat la scurt timp după efectuarea acestui anunţ. Ministrul Transporturilor, Yisrael Katz, a fost de acord cu acest lucru, precizând că ”nu există motiv” pentru anularea zborurilor către Israel, precum şi faptul că Israel ”va continua să menţină un trafic aerian civil normal”.

Potrivit AAI, din 55.000 de pasageri care aşteptau să treacă prin singurul aeroport major al Israelului, numai 32.000 au apucat să aterizeze.

”În majoritatea lor, provin din avioane israeliene, precum şi din cele aparţinând unor companii străine; aeroportul încă funcţionează”, a anunţat AAI.

El Al a suplimentat un număr de zboruri, dar unii israelieni sunt blocaţi pe ruta spre Israel, după ce zborurile lor au fost deviate, iar acum sunt blocaţi în mai multe oraşe, precum Berlin şi Istanbul.

Un oficial israelian a anunţat că Netanyahu i-a cerut diplomatului american, în timpul negocierilor de la pace din Egipt, ”să depună eforturi pentru reluarea zborul avioanelor americane către Israel”.

Confirmând conversaţia dintre cei doi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, a anunţat că decizia FAA este motivată numai de probleme de siguranţă, fiind totodată revizuită continuu.

Întrebat dacă Netanyahu a cerut FAA să retragă acel ordin, un oficial de la Casa Albă a precizat că nu are informaţii despre o astfel de cerere, adăugând că ”decizia FAA nu va fi respinsă, punct”.