Companii străine au ajutat regimul Gaddafi să-i spioneze pe libieni

Libia şi-a procurat echipamente avansate pentru a controla serviciul criptat de telefonie on-line Skype, pentru a cenzura video pe YouTube şi a împiedica libienii să-şi ascundă activităţile online prin utilizarea de servere 'proxy', potrivit unor documente examinate de Wall Street Journal (WSJ) şi de persoane familiarizate cu problema. Războiul civil din Libia a blocat însă operaţiunea, scrie WSJ în ediţia de marţi.

La parterul unei clădiri de şase etaje din Tripoli, agenţii care lucrau pentru Gaddafi spionau email-uri şi mesaje pe chat cu ajutorul tehnologiei pe care Libia a achiziţionat-o din Occident. Camera, examinată luni de WSJ, oferă noi dovezi clare de cooperare a unor companii străine la reprimarea libienilor. Fişierele de supraveghere găsite aici includ email-uri scrise în luna februarie, după izbucnirea revoltei libiene.

Acest tip de spionaj a devenit o prioritate de top pentru Libia în contextul declanşării revoluţiilor ''primăverii arabe''. La începutul acestui an, oficialii libieni au purtat discuţii cu Amesys, o unitate a companiei franceze de tehnologie Bull SA, şi alte companii, printre care şi Boeing Co s-Narus, un producător de produse high-tech de monitorizare a traficului pe Internet, în contextul în care erau interesaţi să adauge capacităţi sofisticate de filtrare a Internetului pentru operaţiunea de monitorizare din Libia.

'Narus nu comentează privind potenţiale asociaţii de afaceri', a afirmat un purtător de cuvânt al Narus într-un comunicat. 'Nu au existat vânzări sau aplicaţii de tehnologie Narus în Libia', a precizat el. Şi un oficial al Bull a refuzat să comenteze.

Vânzarea de tehnologie folosită pentru a intercepta comunicaţiile este în general permisă de lege, deşi producătorii din unele ţări, printre care şi SUA, trebuie să obţină mai întâi o aprobare specială pentru a exporta dispozitive high-tech de interceptare.

Libia este una dintre cele câteva ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care folosesc tehnologii sofisticate achiziţionate în străinătate pentru a-i spiona pe disidenţi. Firme de tehnologe din SUA, Canada, Europa, China şi alte ţări au ajutat, în căutare de profituri, regimurile, să blocheze website-uri, să intercepteze email-uri şi să asculte convorbiri.

Centrul de monitorizare a Internetului din Tripoli a fost o parte majoră a unui aparat de supraveghere extins construit de Gaddafi pentru a-şi supraveghea cu atenţie duşmanii. Amesys a echipat în 2009 centrul cu o tehnologie 'de inspectare profundă', una dintre tehnicile cele mai intruzive pentru a spiona activităţile on-line ale oamenilor.

Compania chineză de telecomunicaţii ZTE Corp a furnizat de asemenea tehnologie pentru operaţiunea de monitorizare din Libia. Amesys şi ZTE a avut acorduri cu diferite departamente ale serviciului de securitate al lui Gaddafi. Un purtător de cuvant al ZTE a refuzat să comenteze.

VASTech SA Pty Ltd, o companie mică din Africa de Sud, a furnizat regimului libian echipamente pentru a intercepta şi înregistra convorbiri telefonice internaţionale. Compania a refuzat să discute afacerile sale din Libia invocând acorduri de confidenţialitate.

Libia a achiziţionat echipamente de supraveghere după ridicarea sancţiunilor comerciale, când Gaddafi i-a predat pe suspecţii atentatului cu bombă asupra zborului Pan Am 103 din 1988 şi după încetarea programului său de arme de distrugere în masă. Pentru producătorii mondiali de tehnologie de spionare ce merge de la echipamente pentru avioane de pasageri şi utilaj petrolier, încetarea sancţiunilor comerciale a transformat regimul Gaddafi dintr-unul paria într-un client râvnit.

Centrul de spionaj din Tripoli dezvăluie câteva dintre secretele privind modul în care a cenzurat regimul Gaddafi populaţia. Camera de supraveghere, echipată de Amesys cu sistemul său Eagle, la sfârşitul lui 2009, arată cum a devenit regimul Gaddafi mai conştient de pericolele reprezentate de activismul pe Internet, chiar dacă ţara nu avea decât aproximativ 100.000 de abonamente la Internet la o populţie de 6,6 milioane de persoane.

Sistemul Eagle permite agenţilor să observe traficul în reţea şi să intre în email-uri. În cameră, un poster în limba engleză spune: 'În timp ce multe sisteme de interceptare pe Internet efectuează o filtrare de bază pe adresa IP şi extrag numai acele comunicaţii din fluxul global (Interceptare Legală), sistemul de interceptare EAGLE analizează şi stochează toate comunicaţiile din linkul monitorizat (Interceptare Masivă).''

Pe website-ul său, Amesys spune că sistemul său 'de interceptare strategică la nivel naţional' poate detecta email-uri de pe Hotmail, Yahoo şi Gmail şi vedea conversaţii pe chat, pe mesageria instantă MSN şi AIM. Spune totodată că anchetatorii pot 'solicita întreaga bază de date' a traficului pe Internet 'în timp real', intrând în parole, adrese de email sau numele ataşamentelor din fişiere.

Nu este clar cât de mulţi oameni au lucrat pentru unitatea de monitorizare sau cât timp a fost operaţională. Supravegherea computerizată a ocupat numai parterul centrului de informaţii. În structura mai adâncă ca un labirint se află un centru de detenţie, cu pereţii acoperiţi cu plăci de granit.

În ceea ce priveşte telefonia internaţională, un grup separat de agenţi de securitate ai lui Gaddafi formau personalul unei camere echipate cu dispozitive VASTech. Acolo au interceptat aproximativ 30-40 milioane de minute de convorbiri pe celular şi telefon fix şi conversaţii arhivate ani de zile.

Andre Scholtz, director de vânzari şi de marketing pentru VASTech, a refuzat să comenteze instalaţia din Libia, invocând acorduri de confidenţialitate. Compania vinde doar 'pentru guvernele care sunt recunoscute internaţional de ONU şi care nu sunt supuse unor sancţiuni internaţionale,' a declarat Scholtz într-un comunicat.

Detaliile precise ale configurării VASTech în Libia sunt neclare. VASTech spune că tehnologia sa de interceptare este utilizată pentru a combate infracţiuni precum terorismul şi traficul cu arme.

O descriere a produsului companiei de brand de supraveghere Zebra, pregătit pentru un show comercial, spune că 'interceptează şi stochează volume masive de trafic' şi oferă filtre pe care agenţii le pot utiliza pentru ''a accesa comunicaţii specifice din munţi de date'. Zebra dispune, de asemenea, de 'analiza link-urilor', un instrument care ajută agenţii la identificarea relaţiilor dintre persoane, pe baza unei analize a modelelor apelurilor în aşteptare.

Cu toate acestea, o mare parte a revoltelor civile timpurii au fost organizate prin Skype, pe care activiştii îl considerau mai sigur decât chat-ul pe Internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe