Compania americană Uber îşi pierde licenţa pentru Londra

Autoritatea londoneză pentru Transporturi (TfL) a suspendat licenţa de operare a companiei americane Uber, care expiră la 30 septembrie. Astfel, compania a primit o lovitură puternică pe cea mai mare piaţă a sa din Europa.
(Getty Images)

TfL a declarat vineri că Uber “nu este competentă şi potrivită” pentru a deţine o licenţă pentru închirierea de vehicule private şi că aceasta nu va fi reînnoită la 30 septembrie.

Autorităţile din Londra au pus sub semnul întrebării verificările de rutină efectuate de Uber asupra şoferilor şi au precizat că, de fapt, companiei îi ia prea mult timp pentru a raporta infracţiunile.

“TfL consideră că abordarea şi comportamentul companiei Uber demonstrează o lipsă de responsabilitate corporatistă în legătură cu mai multe probleme care au potenţiale implicaţii asupra siguranţei şi securităţii publice”, a precizat într-o declaraţie Agenţia pentru reglementarea transporturilor.

Uber, care are 40.000 de şoferi în Londra, a declarat că va contesta decizia. Compania are la dispoziţie 21 de zile pentru a face acest lucru şi poate continua să opereze până la decizia definitivă a instanţei, ceea ce ar putea dura câteva luni.

În Londra, compania s-a confruntat cu critici dure din partea sindicatelor, parlamentarilor şi companiilor de taxi tradiţionale din cauza condiţiilor de lucru.

Şoferii de culoare din Londra susţin că Uber nu este sigură şi că le ameninţă mijloacele de trai.

Pierderea licenţei are loc într-un moment nepotrivit pentru Uber, care a fost lovită în ultimele câteva luni de o serie de scandaluri care implică acuzaţii de sexism şi intimidări în cadrul companiei americane, care au dus la înlăturarea fostului director general şi co-fondator Travis Kalanick.

De asemenea, compania a fost forţată să îşi întrerupă operaţiunile în câteva ţări, inclusiv Danemarca şi Ungaria, şi s-a confruntat cu procese juridice în alte zone ale lumii.

Poliţia londoneză s-a plâns într-o scrisoare în luna aprilie că Uber nu dezvăluie sau îi ia prea mult timp pentru a raporta crime serioase, inclusiv atacuri sexuale, precizând că acest comportament pune în pericol publicul.