Compania aeriană britanică Monarch intră în insolvenţă şi anulează toate zborurile

Falimentul Monarch Airlines, cea de-a cincea cea mai mare din Regatul Unit, este „fără precedent“, potrivit autorităţilor competente.

Compania aeriană britanică Monarch îşi încetează activitatea
Compania aeriană britanică Monarch îşi încetează activitatea (Getty Images)

Compania aeriană britanică low cost Monarch a declarat falimentul şi a încetat să mai tranzacţioneze de luni, 2 octombrie a.c., anulând toate zborurile programate. Decizia afectează 110.000 de clienţi aflaţi în străinătate, fapt care a determinat Autoritatea Aviaţiei Civile din Regatul Unit (CAA) să intervină şi să închirieze treizeci de avioane pentru a-i repatria, inclusiv pe cei care trebuiau să zboare astăzi. Alte 300.000 de rezervări au fost anulate.

Falimentul Monarch Airlines este o situaţie „fără precedent“, potrivit autorităţilor competente. Purtătoarea de cuvânt de la CAA, Deirdre Hutton, a cerut pasagerilor să aibă răbdare şi a subliniat că „marea majoritate“ a clienţilor Monarch care au planificat să zboare astăzi în Marea Britanie o vor face până la sfârşitul zilei. Ministrul de Finanţe, Philip Hammond, a declarat că sectorul va experimenta o „restructurare“, ca urmare a falimentului companiei aeriene.

Compania aeriană britanică Monarch s-a confruntat cu dificultăţi în ultimii ani, mai ales după căderea pieţelor turistice, cum ar fi Turcia şi Egipt din cauza insecurităţii din aceste ţări, determinând-o să concureze pe pieţe cum ar fi Grecia şi Spania. În 2016, compania aeriană a transportat 6,3 milioane de pasageri în 40 de destinaţii, din aeroporturile Luton şi Gatwick din Londra, din Birmingham, Leeds şi Manchester.

Directorul executiv al CAA, Andrew Haines, a menţionat că „desfăşurarea“ operaţiunii de repatriere va provoca „în mod inevitabil“ o modificare în călătoria clienţilor rămaşi la sol. „Cerem clienţilor să fie calmi în timp ce lucrăm intens să-i aducem pe toţi acasă“, a adăugat el.

Ministrul Transporturilor, Chris Grayling, a declarat luni că va fi efectuată "cea mai mare repatriere pe timp de pace" şi a recunoscut că este "o situaţie foarte tulburătoare pentru turiştii britanici aflaţi în străinătate".

Mai multe informaţii: The Guardian: Monarch Airlines collapse: UK’s biggest peacetime repatriation under way, The Telegraph: Monarch Airlines goes into administration: Flights cancelled as huge repatriation effort begins for 110,000 stranded holidaymakers

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie