Comisie senatorială americană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Comisia Senatorială pentru Relaţii Externe a SUA va vota, la începutul săptămânii viitoare, noi legi care vor impune noi sancţiuni asupra Rusiei în urma ingerinţei în alegerile din SUA şi a agresiunii împotriva Ucrainei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei.

Comisia, sub control republican, a programat o întâlnire pe 11 decembrie, unde se va examina legislaţia, cunoscută sub numele generic „Apărarea securităţii americane de agresiunea Kremlinului".

Proiectul de lege a fost introdus în februarie de senatorul republican Lindsey Graham şi de senatorul democrat Bob Menendez şi de alţi membri ai grupului de relaţii externe.

Ţintele noilor sancţiuni propuse includ: băncile ruseşti care susţin amestecul în alegerile străine; sectorul cibernetic al Rusiei; noua datorie suverană; şi persoanele care „facilitează activităţi ilicite şi corupţia, directă sau indirectă, din partea (preşedintelui rus Vladimir) Putin”.

Proiectul de lege ar impune, de asemenea, mai multe măsuri restrictive în sectorul petrolier şi gazifer al Rusiei, responsabilă de aproximativ 40% din veniturile guvernului rus. Pe lista ţintelor sancţiunilor se află inclusiv persoanele care furnizează bunuri, servicii sau finanţare pentru a sprijini dezvoltarea petrolului brut în ţară.