Comisie a Camerei Reprezentanţilor nu găseşte dovezi privind o colaborare între Trump şi Rusia

Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA a publicat raportul final privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, concluzionând că nu a existat o colaborare între campania preşedintelui Donald Trump şi Moscova.

Raportul de 250 de pagini publicat vineri reprezintă ultimul capitol în investigaţia desfăşurată de divizata Comisie de Informaţii a Camerei, care este controlată de republicani.

Membrii democraţi din Comisie au criticat de mult timp investigaţia condusă de republicani, acuzându-i pe aceştia că urmăresc să îl protejeze pe Trump şi să submineze integritatea comunităţii de informaţii americane. La rândul lor, republicanii au declarat că agenţiile de informaţii au devenit mult prea politizate.

Pe lângă faptul că a concluzionat că nu a existat o colaborare între campania electorală a lui Trump şi oficiali ruşi, raportul Comisiei a precizat că Rusia a folosit atacuri cibernetice şi social media, precum Facebook, pentru a alimenta confuzia şi neînţelegerile în interiorul SUA. Raportul a susţinut că Rusia s-a implicat într-o campanie de “război informaţional” împotriva Occidentului timp de aproximativ un deceniu.

Raportul a mai criticat campania lui Trump pentru interacţiunile acesteia cu WikiLeaks, organizaţie al cărei website a publicat numeroase emailuri şi documente ale taberei democrate. Se crede că emailurile ar fi fost piratate de Rusia.

De asemenea, raportul a fost redactat la cererea agenţiilor de informaţii, ceea ce a atras un val de critici din partea reprezentantului republican Mike Conaway, care a promis că vor fi publicate detalii suplimentare.

Liderul democrat al Comisiei, Adam Schiff, i-a acuzat pe omologii săi republicani de faptul că ignoră detalii relevante.

Comisia este una dintre cele trei paneluri congresionale care investighează presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016. Un raport publicat în ianuarie 2017 de comunitatea de informaţii americană a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat o campanie de hacking care a urmărit să îl ajute pe Trump şi să influenţeze alegerile. Totuşi, nu au fost prezentate public dovezi incontestabile privind acţiunile Rusiei.

Investigaţiile congresionale se desfăşoară în paralel cu cea a procurorului special Robert Mueller, a cărui anchetă a rezultat în acuzaţii formulate împotriva a 19 persoane şi a trei companii.

Trump, care a negat în repetate rânduri acuzaţiile privind colaborarea cu Rusia, a folosit raportul Comisiei pentru a-şi justifica şi mai mult nevinovăţia. De asemenea, el a criticat compania privată Fusion GPS din Washington, care a angajat un fost spion britanic pentru a investiga afacerile lui Trump cu oficiali ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe