Comisia UE avertizează Italia cu privire la nivelul ridicat al datoriei sale. România în vizor

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Comisia Europeană a transmis miercuri un avertisment Italiei, Franţei şi României referitor la planurile lor bugetare pentru anul următor.

Comisia a precizat că “datoria guvernamentală ridicată şi persistentă” a Italiei este un “motiv de îngrijorare”, adăugând că anul următor ar putea efectua verificări pentru a vedea dacă autorităţile de la Roma depun suficiente eforturi pentru a o reduce.

Deşi este în descreştere, datoria Italiei este aşteptată în acest an să ajungă la 132,1% din PIB-ul ţării, la 130,85 în 2018 şi 130,0% în 2019, conform celor mai noi prognoze ale Comisiei, care au fost publicate la începutul lunii noiembrie.

Regulile Uniunii Europene susţin că datoria statelor membre nu trebuie să depăşească 60% din PIB-urile lor.

Într-o scrisoare trimisă miercuri, comisarii UE Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici i-au cerut ministrului italian al finanţelor Pier Carlo Padoan să furnizeze detalii suplimentare privind strategia şi măsuri concrete planificate de Italia pentru a-şi reduce datoria.

De asemenea, cei doi oficiali UE au cerut clarificări pentru “puternica deteriorare a echilibrului structural” al bugetului Italiei.

În cazul în care guvernul Italiei eşuează să ofere răspunsuri, Comisia va începe să reevalueze în primăvara anului 2018 dacă Italia se conformează cu punctul de referinţă stabilit pentru reducerea datoriei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie