Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE se întruneşte luni

Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori.
Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori. (Epoch Times România)

Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE) se întruneşte luni, la ora 14,00, pentru a analiza recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu rolul SIE în recrutarea lui Victor Ponta şi în încadrarea acestei informaţii în categoria "secret de stat".

La audierile comisiei, convocate de deputatul Mihăiţă Calimente ar putea lua parte şi directorul interimar al SIE, Silviu Predoiu, relatează Agerpres.

Reamintim că deputatul liberal Mihăiţă Calimente a informat, marţi, că va cere convocarea Comisiei de control a Serviciului de Informaţii Externe (SIE), după declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat că premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997 - 2001. După ce a lansat bomba apartenenţei lui Ponta la SIE, şeful statului a explicat că acest lucru reprezintă o încălcare a Constituţiei care prevedea că un procuror nu poate ocupa alte funcţii, cu excepţia celor din învăţământul superior. Totodată, preşedintele a prezentat o hotărâre de guvern adoptată de guvernul Adrian Năstase prin care se aprobă lista de categorii de informaţii secret stat din domeniul de activitate al SIE, a cărei anexă era secretă.

Băsescu a prezentat un singur paragraf din respectiva anexă, care a fost ulterior abrogată, dar nu şi desecretizată, în care se prevedea că personalul Serviciului de Informaţii Externe este secret de stat. Băsescu a explicat că, ulterior, în 2013, cabinetul Ponta a dat o Hotărâre de Guvern care prevede că numele celor din servicii este secret "chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu. Preşedintele a mai adăugat că, în 2013, guvernul Ponta a dat o Hotărâre de Guvern care prevede că numele celor din servicii este secret "chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu", explicând că prin acestă hotărâre, cineva a vrut să îşi acopere urmele şi că respectiva HG ar fi trebuit să facă obiectul unei dezbateri în CSAT înainte să fi fost adoptată.

Urmare acestor afirmaţii, din care reieşea complicitatea serviciilor la o încălcare a Constituţiei, Calimente a anunţat necesitatea convocării comisiei, precizând că la audieri nu pot fi invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, ci adjuncţii şi conducerea colectivă a acestui serviciu.

Calimente a precizat că a aflat recent de existenţa hotărârii din 2003 cu privire la foştii ofiţeri ai SIE şi că membrii comisiei trebuie să analizeze ce conţine acest document.

Deputatul PNL a mai afirmat că, în cazul în care comisia va constata că s-au săvârşit fapte penale, organele în drept vor fi sesizate sau se vor autosesiza.

Mai menţionăm că, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia că Serviciile au devenit foarte puternice, în timp ce controlul parlamentar asupra lor este mult prea slab:

"Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab; aş îndrăzni să spun, controlul pare a fi invers", a declarat Băsescu, în cadrul unei conferinţe susţinute la Cotroceni, explicând că, dacă ar fi existat un control adecvat asupra serviciilor, el nu ar mai fi fost în situaţia de a trebui să facă declaraţii despre calitatea de ofiţer acoperit a lui Victor Ponta

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne