Comisia pentru anchetarea alegerilor din 2009 primeşte girul Parlamentului. Băsescu se ţine de glume

Cu ocazia votării înfiinţării comisiei vizând alegerile prezidenţiale din 2009, fostul şef al statului i-a rugat pe colegii săi să nu îl pună pe Geoană preşedinte.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Cu 241 voturi "pentru" şi 86 "împotrivă", parlamentarii au votat, joi, înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi obiectivele acesteia. Cu acest prilej, Traian Băsescu a profitat de ocazie pentru lansa o serie de ironii, cerându-le colegilor săi ca în urma anchetei - ce ar viza presupusa implicare a DNA şi SRI în manipularea alegerilor - să nu îl pună pe Geoană şef de stat.

"Nu îl faceţi pe Geoană preşedinte, l-aţi pune într-o situaţie stânjenitoare pe domnul Iohannis care ar trebui să plece la Sibiu până îşi face ăsta mandatul", a declarat Băsescu, citat de Mediafax.

Ulterior acestei declaraţii, Băsescu a revenit la microfon pentru a adăuga: "Să ştiţi că dacă îl puneţi pe Geoană preşedinte, am dreptul să mai candidez o dată şi va fi vai de voi. Şi vă rog să nu o mai ameninţaţi pe dna Raluca Turcan că nu îl mai puneţi pe (Eugen) Nicolaescu la BNR dacă nu votează (comisia - .r.) că nu e frumos să faceţi şantaj în parlament" , a susţinut Băsescu.

De partea lor, liberalii şi reprezentanţii USR au criticat înfiinţarea comisiei şi au anunţat că votează împotrivă. Astfel, deputatul USR Stelian Ion a reamintit că anchetarea în Parlament a desfăşurării alegerilor din 2009 "contravine flagrant principiul separaţiei puterilor în stat" iar unele dintre obiectivele comisei "sunt de-a dreptul elucubrante".

Preşedinte al comisiei a fost ales Mihai Fifor. PSD va mai avea alţi 6 mebri în comisie, respectiv Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea. PNL va avea trei membri, pe Cezar Preda, Vasile Varga, Daniel Fenechiu, USR va avea 2 membri, pe Mihai Goţiu, Eduard Dircă, ALDE unul, pe Steluţa Cătăniciu, PMP unul, pe Robert Turceascu iar UDMR va fi reprezentată de Antal Istvan.

Printre obiectivele comisiei de anchetă se vor număra: verificarea posibilei existenţe a unor mecanisme paralele de influenţare sau de viciere a rezultatului votului; terminarea practică a capacităţii de procesare în timp real a solicitanţilor care au votat în unele secţii de vot, în special din afara graniţelor ţării; verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidenţiale în anul 2009; verificarea modalităţii în care s-a asigurat transparenţa şi cunoaşterea de către reprezentanţii partidelor politice a acestor aplicaţii, precum şi determinarea implicării unor instituţii sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral sau în decizii politice ce exced atribuţiile stabilite prin lege pentru aceste instituţii în cadrul procesului electoral

Mai amintim că în regulamentul Camerei au fost introduse prevederi conform cărora comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

Dacă cumva nu vor veni la audieri fără a-şi motiva decizia, potrivit propunerii celor doi pesedişti, persoanele în cauză riscă sancţiuni: fie sesizarea conducătorului instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor din regulamentele interne ale instituţiei respective, fie sesizarea organelor de urmărire penală pentru comiterea infracţiunii intitulate "omisiunea sesizării" prevăzută de Codul Penal

Înfiinţarea acestei comisii a fost cerută de Dragnea şi Tăriceanu la scurt timp după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA într-un nou dosar, jurnalistul Dan Andronic a scris despre o posibilă implicare a şefei DNA şi a lui Florin Coldea în influenţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2009, câştigate de Băsescu.