Comisia Naţională a RM pentru constituirea circumscripţiilor uninominale poate să-şi înceapă activitatea

Regulamentul privind activitatea Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente, a fost aprobat de Guvernul de la Chişinău. Experţii se arată îngrijoraţi de influenţa Executivului asupra activităţii Comisiei.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

În pofida mai multor critici adresate proiectului propus spre dezbateri de către Ministerul Justiţiei, Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat miercuri Regulamentul cu privire la activitatea Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente, care va constitui baza normativă pentru desfăşurarea activităţii Comisiei şi urmează să asigure un mecanism eficient şi transparent de constituire a circumscripţiilor.

Proiectul prevede modul de creare şi organizare a Comisiei, drepturile şi obligaţiile membrilor, atribuţiile preşedintelui şi secretarului acesteia. Totodată, este stabilit modul de desfăşurare a şedinţelor şi de adoptare a deciziilor.

De asemenea, sunt punctate criteriile de constituire a 51 de circumscripţii uninominale permanente în scopul organizării alegerilor parlamentare, fiind specificate inclusiv normele de formare a circumscripţiilor peste hotarele Republicii Moldova şi în localităţile din regiunea transnistreană.

Conform proiectului, listele circumscripţiilor uninominale, cu indicarea numerelor şi a hotarelor, aprobate de Guvern, vor fi publicate în Monitorul Oficial, în vederea asigurării principiului transparenţei. Regulamentul a fost elaborat în urma modificărilor la Codul electoral al R. Moldova şi la Legea despre statutul deputatului în Parlament, operate în luna iulie curent.

Notabil este faptul că societatea civilă, precum şi experţi care au avut la dispoziţie doar 2 zile pentru a-şi expune opiniile şi sugestiile au atenţionat că proiectul propus spre dezbateri de către Ministerul Justiţiei ar fi plin de surprize neplăcute pentru opozanţii sistemului mixt de vot.

În opinia expertului Dionis Cenuşă, dacă au fost păstrate intacte criteriile, incluse în proiectul Regulamentului propus, atunci formarea viitoarei Comisii Naţionale pentru circumscripţii uninominale va fi disproporţionată, fiind favorizaţi acei actori politici şi non-politici care au promovat intens votul mixt. Societatea civilă, PAS şi Partidul Nostru vor avea câte un singur reprezentant în Comisie, iar Platforma DA riscă să nu fie reprezentată deloc.

În opinia Asociaţiei Promo-LEX, iniţiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care conform legii se prezumă a fi independentă şi care urmează să-şi elaboreze propriul Regulament de activitate care doar tehnic urmează să fie aprobat de Guvern nu înseamnă altceva decât ingerinţă directă în activitatea acestui organ şi intenţie de suprimare a independenţei acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe