Comisia lui Tăriceanu pentru evaluarea democraţiei şi a statului de drept a fost înfiinţată

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Aşa-numita "Comisie pentru evaluarea democraţiei şi a statului de drept", concepută de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost înfiinţată oficial. Controversata iniţiativă face parte, potrivit Opoziţiei, dintr-un plan bine pus la punct de desfiinţare a Justiţiei care a început să le provoace insomnii politicienilor din ţara noastră.

Proiectul de hotărâre aprobat luni de Biroul Permanent a fost validat în aceeaşi zi în plenul Senatului. Din componenţa comisei făcând parte 4 senatori PSD (Gabriela Creţu, Alexandru Frătean, Timotei Stuparu şi Georgică Severin), 1 senator UDMR (Pataki Csaba) şi 1 senator ALDE (Daniel Barbu). Liberalii au refuzat să facă parte din comisie şi să gireze acţiunile lui Tăriceanu.

Tăriceanu susţine că obiectivul principal al comisiei este acela "de a prezenta Senatului şi, prin intermediul acestuia, societăţii româneşti, un tablou analitic şi obiectiv al calităţii practicilor, cât şi a modului în care puterile în stat funcţionează potrivit principiului constituţional al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc."

Pe de altă parte, iniţiativa lui Tăriceanu trebuie văzută în lumina ultimelor sale declaraţii care au vizat presupusele abuzuri venite din partea instituţiilor cheie ale Justiţiei - DNA, CSM şi Înalta Curte. De altfel, exact în ziua în care comisia sa pentru evaluarea democraţiei şi a statului de drept era aprobată de plen, CSM îl acuza pe Tăriceanu că a încălcat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale care vizau demiterea şefelor DNA şi ÎCCJ.

Mai mult, şeful Senatului a acreditat ideea că o plecare a premierului Victor Ponta de la putere pe motiv că este urmărit penal ar echivala cu o lovitură de stat şi a cerut, în consecinţă, instituirea unui "sistem suplimentar de filtre" pentru evitarea unor eventuale crize politice de acest gen.

"Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat însoţit de recomandări de lege ferenda (expresie folosită pentru a denumi soluţii de reglementare care se preconizează sau se recomandă a fi adoptate de legiuitor - n.r.) şi, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative în temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament.", mai susţine Tăriceanu.

Comisia lui Tăriceanu va opera până în aprilie 2016 când va prezenta un raport final cu concluziile evaluării şi recomandările de rigoare.

"Comisia asta poate să facă un raport care să justifice în ochii domniilor lor o acţiune de reprimare a independenţei magistraţilor. Poate să însemne Ordonanţă de Urgenţă de comasare a DNA cu DIICOT, cu desfiinţarea schemei organizaţionale a DIICOT şi DNA, cu stoparea dosarelor. Este un plan de desfiinţare a justiţiei.", declara recent Cătălin Predoiu, comentând intenţiile lui Tăriceanu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne