Comisia juridică din Senat a dat marţi aviz negativ pentru Roşia Montană

Senatul României.
Senatul României. (www.gov.ro)

Comisia juridică din Senat a dat marţi aviz negativ asupra proiectului de lege privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană.

Acest proiect de lege este dezbătut în cursul zilei de marţi şi de membrii Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, care este sesizată în fond. Senatorii au aprobat, luni, ca acest proiect de lege să intre în dezbatere în procedură de urgenţă.

Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Acest proiect de lege este dezbătut în cursul zilei de marţi şi de Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, care este sesizată în fond.

În context, la dezbaterile din Comisia pentru administraţie publică de la Senat, Rovana Plumb, ministrul mediului, s-a străduit foarte mult să explice senatorilor că proiectul de la Roşia Montană va corespunde tuturor standardelor europene în ce priveşte problema concentraţiei de cianură, în cazul în care începe exploatarea.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, urmând ca şi comisiile din Camera Deputaţilor să ia în dezbatere proiectul în forma aprobată de Senat.

După adoptarea unui aviz negativ asupra proiectului de lege din partea Comisiei juridice a Senatului, Roberta Anastase a afirmat că Guvernul este în situaţia de a-şi asuma sau nu acest proiect de lege, în baza avizelor date de forurile competente. Totodată, consideră că până când Guvernul se decide dacă susţine sau nu proiectul de lege, sunt zeci de oameni care au nevoie de o alternativă pentru locuri de muncă.

Senatorii au aprobat, luni, ca acest proiect de lege să intre în dezbatere în procedură de urgenţă.

Guvernul a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să fie promulgat.

Aprobarea proiectului a stârnit revolta populaţiei din mai multe localităţi, care de duminică trecută au ieşit în stradă ca să îşi exprime dezaprobarea faţă de această stare de lucruri.

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană "este închis" şi că protestele de stradă şi-au atins scopul. Premierul a spus că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă. La rândul său, ca deputat va vota şi el împotrivă, dar a avertizat totuşi, că românii vor avea probabil de plătit despăgubiri către compania Gabriel Ressources.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne