Comisia Juridică a dat undă verde începerii urmăririi penale în cazul lui Bănicioiu

Nicolae Bănicioiu
Nicolae Bănicioiu (Epoch Times România)

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat, vineri, undă verde începerii urmăririi penale în cazul lui Nicolae Bănicioiu, iar săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor se va reuni în plen pentru a da votul final pe cererea procurorilor. Bănicioiu e acuzat că ar fi primit mită în valoare de aproximativ de 800.000 de euro. Raportul favorabil privind solicitarea DNA a fost aprobat în comisie cu 19 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

Prezent la şedinta de vineri a Comisiei Juridice, Nicolae Bănicioiu a declarat în continuare că toate acuzaţiile la adresa sa sunt ''minciuni''.

"Sunt nişte minciuni. Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta şi văd cum e posibil totuşi ca în România denunţătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecţie, imunitate şi orice. Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu", a declarat Bănicioiu, citat de Hotnews.ro.

Încă de marţi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii parlamentare a fostului ministru al Sănătăţii, pentru ca acesta să fie cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă emis de DNA.

În apărarea sa, Bănicioiu a respins acuzaţiile, însă a susţinut că este de acord cu ridicarea imunităţii parlamentare. Mai mult, el a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat în Parlament.

"În primul rând consider acuzaţiile vehiculate în presă false şi din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil! Sunt pentru a se ridica imunitatea, deoarece nu am nimic de ascuns şi cred că totuşi clarificarea cât mai rapidă a situaţiei va fi în interesul tuturor. Înţeleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor şi din această cauză am decis ca nu voi mai candida! Îmi doresc doar aflarea cât mai rapidă a adevărului şi sper ca acest demers să nu fie generat de persoane care au ele probleme şi, probabil, ca să scape, au inventat fapte. Voi comunica când voi afla mai multe detalii legate de dosar!", a scris Nicolae Bănicioiu, pe Facebook.

Ce spun procurorii

DNA a anunţat marţi că a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii pentru un deputat acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, în perioada în care era ministru. Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro că este vorba despre Nicolae Bănicioiu, ministru al Tineretului şi Sportului şi al Sănătăţii în guvernele Ponta.

Conform procurorilor DNA, în perioada 21 decembrie 2012 - 5 martie 2014, când era ministru al Tineretului şi Sportului, Bănicioiu ar fi primit de la un om de afaceri suma totală de peste 1,292 de milioane de lei, pentru a interveni la ministrul Sănătăţii pentru numirea în funcţia de manager/menţinerea în funcţia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor cu care firmele controlate de doi oameni de afaceri aveau contracte de achiziţii publice şi pentru alocarea de bani către aceste spitale.

De asemenea, Nicolae Bănicioiu este acuzat de DNA că în perioada 5 martie 2014 - 17 noiembrie 2015, când era ministru al Sănătăţii, ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de peste 2,612 milioane de lei.

Nicolae Bănicioiu este deputat din 2004, fiind la al patrulea mandat, ales din partea PSD. În mai 2018, el a demisionat din PSD şi a trecut la partidul lui Victor Ponta. De altfel, Bănicioiu a fost ministru în guvernele Ponta - ministru al Tineretului şi Sportului şi ministru al Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne