Comisia Europeană va interzice aspiratoarele cu motoare mai puternice de 1.600 de waţi

Comisia Europeană.
Comisia Europeană. (Getty Images)

Comisia Europeană va interzice, începând de luna viitoare aspiratoarele cu motoare mai puternice de 1.600 de waţi.

CE vrea să reducă, cât de mult posibil, consumul de energie la nivel european. Astfel că, potrivit Digi 24, după ce a reglementat producţia de frigidere, forul european se ocupă acum de aspiratoare.

Aspiratoarele cu motoare puternice vor trebui să dispară din magazine, ceea ce va fi o provocare atât pentru gospodine cât şi pentru producători.

Dacă un aspirator de 2400 waţi aspiră un apartament cu două camere cam în 30 de minute, un aspirator de 1200 waţi, va aspira acelaşi apartament într-o oră, şi asta cu cu pauzele de rigoare pentru cel de-al doilea, căci altfel se arde, a explicat un electrician pentru Digi.

De luna viitoare, vânzarea aspiratoarelor care au peste 1.600 de waţi ar trebui să nu mai fie posibilă. Producătorii de aspiratoare vor trebui, pentru a-şi satisface consumatorii, să fabrice noi generaţii aspiratoare care să fie la fel de eficiente ca vechile aspiratoare puternice şi cu un motor de 900 de waţi. Noile aspiratoare vor trebui, de asemenea, să fie şi mai puţin zgomotoase, urmând să fie clasificate de la A la G, în funcţie de zgomotul făcut şi de eficienţa energetică.

Chiar dacă noile aspiratoare vor fi mai scumpe, comisarii europeni consideră că banii vor fi recuperaţi din facturile mai mici la energia electrică.