Comisia Europeană va aloca României peste 305 milioane de euro pentru Autostrada Soarelui

Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, audierea Corinei Creţu, Comisar European
Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, audierea Corinei Creţu, Comisar European (Epoch Times România)

Comisia Europeană a decis luni, 12 ianuarie 2015, să acopere costurile de construcţie a tronsonului Cernavodă - Constanţa din Autostrada Soarelui, finanţat iniţial de statul român printr-un împrumut.

În urma acestei decizii, semnată de comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu, statul român va beneficia de 305,7 milioane euro din Fondul de Coeziune, sumă care acoperă 85% din costurile de construcţie a celor 51,3 kilometri de autostradă daţi în folosinţă deja în noiembrie 2012, informează cabinetul comisarului european Corina Creţu.

Pentru a construi Autostrada Soarelui, statul român a contractat în 2005 un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii. Pe 2 septembrie 2014, România a cerut Comisiei Europene să finanţeze retroactiv construirea acestui tronson, urmând ca împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii să fie folosit pentru a finanţa alte investiţii în infrastructura de transport.

Acesta este un foarte bun exemplu despre măsurile care pot fi luate de către autorităţile române pentru a accelera rata de absorbţie a programelor din perioada 2007-2013.”, a declarat Comisarul Corina Creţu. “Aşa cum am promis, în 2015 sunt gata să fac tot ce ţine de mine pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbţie să investească o parte cât mai mare din fondurile europene deja alocate”, a mai declarat Creţu, potrivit reprezentanţei în România a Comisiei Europene.

Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit naţional brut (VNB) pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii. Acesta vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile. Printre priorităţile Fondului de Coeziune se află dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, din care face parte şi Autostrada Soarelui (A2) aflată pe axa prioritară TEN-T 7.