Comisia Europeană, reacţie tranşantă faţă de ordonanţa care ar albi dosarele politicienilor

"Este esenţial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupţie, să asigure o justiţie independentă", transmite Comisia Europeană, în contextul în care Tudorel Toader a anunţat că Guvernul va adopta o ordonanţă care să anuleze practic sentinţele pronunţate în ultimii 5 ani de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

”Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentinţele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componentă esenţială a statului de drept. Aşa cum a decis Curtea Europeană de Justiţie, e important ca deciziile instanţelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuţie”, transmite Comisia Europeană într-o poziţie oficială remisă G4Media.ro în legătură cu tema anunţului privind o ordonanţă de urgenţă care ar introduce recursul în anulare pentru toţi cei judecaţi de completele de 5 judecători ai Înaltei Curţi în perioada 2014 – 2018.

De asemenea, Comisia Europeană mai transmite, într-un comunicat de presă, că urmăreşte îndeaproape discuţiile din România referitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă privind calea extraordinară de atac (n.r. contestaţia în anulare) în cazurile penale, ca urmare a două recente decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia mai precizează că a luat notă de prima decizie referitoare la completurile de cinci judecători în ultimul raport MCV.

În comunicatul oficial se mai aminteşte că preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, s-a exprimat foarte clar pe tema unei eventuale măsuri de amnistie în timpul recentei vizite la Bucureşti.

”Aşa cum Comisia a spus în mod repetat, este esenţial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupţie, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice alţi paşi înapoi”, se mai arată în comunicat.

Reacţiile Comisiei Europene vin în contextul în care duminică seara, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care toţi cei care au fost judecaţi de completuri de 5 judecători de la Înalta Curte constituite (potrivit CCR) ilegal, să poată face contestaţie în anulare chiar dacă termenul de 30 de zile de la pronunţarea sentinţei a fost depăşit.

Concret, prin această OUG se creează baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014, inclusiv condamnarea la închisoare a lui Dragnea în dosarul fraudării Referendumului, acuza Opoziţia.