Comisia Europeană, reacţie după scrisoarea lui Toader: "Siguranţa juridică este o componentă esenţială a statului de drept"

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Comisia Europeană atrage atenţia Guvernului Dăncilă că este important ca hotărârile judecătoreşti definitive să nu mai poată fi repuse în discuţie şi recomandă o consultare amplă cu sistemul judiciar înainte de eventuala adoptare a unei ordonanţe de urgenţă care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnaţi de completele de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018, relatează G4Media.

Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, care a confirmat primirea de către prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a răspunsului dat de Tudorel Toader scrisorii trimise luna trecută Guvernului Dăncilă pe tema recursului în anulare.

”Siguranţa juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătoreşti definitive („res iudicata”), este o componentă esenţială a statului de drept. După cum a subliniat Curtea Europeană de Justiţie, este important că hotărârile judecătoreşti care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuţie”, a precizat Wigand.

”De asemenea, ar fi important ca autorităţile române să acorde timpul necesar unei consultări ample cu sistemul judiciar şi să evalueze cu atenţie consecinţele practice ale deciziilor Curţii Constituţionale şi măsurile care urmează să fie luate”, a mai adăugat oficialul UE.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai subliniat că este esenţial ca România să revină la lupta împotriva corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice pas făcut înapoi.

”Comisia urmăreşte îndeaproape discuţia din România despre posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind recursul în anulare în urma a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia a menţionat deja prima decizie a Curţii, cea referitoare la completurile de 5 judecători, în raportul MCV de anul trecut”, a mai spus el.

Reamintim că Tudorel Toader a răspuns în locul Vioricăi Dăncilă scrisorii prin care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îi cerea premierului Dăncilă lămuriri în legătură cu posibila ordonanţă vizând sentinţele pronunţate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ. Nu pentru a transmite că renunţă la ordonanţă ci pentru a o "justifica" şi pentru a critica recomandările din MCV. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.