Comisia Europeană răspunde acuzaţiilor Bucureştiului: MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta

Împroşcată cu acuzaţii de reprezentaţii coaliţiei la putere, Comisia Europeană îşi transmite poziţia după atacurile a căror ţintă a fost.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta, iar instituţia nu are culoare politică şi nici o agendă politică cu privire la acest subiect, transmite Comisia Europeană, în contextul în care oficialii de la Bucureşti au tunat şi fulgerat contra MCV-ului, catalogând recomandările acestuia drept "absurde", expresia unor interese "electorale", ba chiar o încălcare a suveranităţii României şi a Tratatului UE.

"În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreşedintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul şi motivaţia sunt, bineînţeles, de a realiza progrese pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată şi obiectivă a situaţiei în cele două state membre (România şi Bulgaria - n.r)", a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea Mediafax.

Reprezentanţii CE mai precizează că observaţiile din rapoarte MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei şi sunt în spiritul analizelor realizate de Grupul de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO) şi de către Comisia de la Veneţia.

"Observaţiile făcute în rapoartele noastre au fost susţinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteţi vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneţia - toate acestea arată înspre aceeaşi direcţie. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredinţaţi la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană", concluzionează sursa citată.

Reamintim că raportul MCV, extrem de critic la adresa acţiunilor coaliţiei la putere în materie de modificare a legislaţiei privind Justiţia a stârnit valuri de nemulţumire în rândurile exponenţilor PSD şi ALDE. Florin Iordache a tunat şi fulgerat contra recomandărilor, mergând până la a face gesturi obscene în Parlament după ce a combătut cu Opoziţia pe acest subiect, de asemenea liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Comisia Europeană că intră într-o zonă politică ce nu e justificată iar mai nou, astăzi, premierul Dăncilă a încadrat recomandările din MCV la categoria ameninţări la adresa suveranităţii României şi o încălcare a Tratatului UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne