Comisia Europeană doreşte ca toţi cetăţenii UE să fie amprentaţi

(Getty Images)

Amprentarea obligatorie în cardurile de identitate este justificată de Comisia Europeană ca o măsură de contracarare a terorismului în UE. Un raport media sugerează că, de fapt, Comisia va propune marţi o astfel de măsură ca parte a conceputului său de securitate.

Comisia Europeană plănuieşte să propună marţi un proiect de lege pentru intensificarea securităţii între graniţele blocului, fiind inclusă şi amprentarea în cărţile de identitate, potrivit unui interviu realizat de publicaţia germană Die Welt cu Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru Imigraţie.

Amprentarea şi alte elemente biometrice urmează să fie obligatorii pentru toate cărţile de identitate din Uniunea Europeană. Aceste măsuri sunt deja necesare pentru paşapoartele UE, alături de fotografiile biometrice.

“Trebuie să strângem şurubul până când nu mai există spaţiu pentru terorişti sau criminali şi până când aceştia vor rămâne fără mijloace de a lansa atacuri”, a precizat Avramopoulos pentru Die Welt.

Guvernul german a aprobat iniţiativa, precizând că amprentarea obligatorie a cetăţenilor ar putea oferi un “nivel suplimentar de securitate”.

În prezent, includerea amprentelor în cărţile de identitate este opţională în blocul european. Unele ţări, precum Marea Britanie, nu au cărţi de identitate.

Totuşi, există temeri că astfel de măsuri vor putea fi folosite pentru restricţionarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni, şi nu numai pentru obiectivul declarat oficial, cel al prevenirii atacurilor teroriste pe continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe