Comisia Europeană consideră “justificate” controalele de capital impuse de Grecia

Sediul Băncii Naţionale a Greciei, în Atena.
Sediul Băncii Naţionale a Greciei, în Atena. (Captură Foto)

Comisia Europeană a declarat luni că actualele controale de capital impuse de autorităţile greceşti sunt “justificate”, dar a făcut apel la reinstaurarea libertăţii de mişcare a capitalului într-un timp cât mai scurt, conform website-ului de ştiri Novinite.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat aplicarea controalelor de capital într-un discurs televizat duminică noaptea pentru a împiedica prăbuşirea băncilor sub greutatea retragerilor masive de bani, după ce Banca Centrală Europeană a refuzat să extindă fondurile suplimentare de urgenţă pentru băncile elene.

După o evaluare imediată şi preliminară a măsurilor elene pentru introducerea controalelor, Comisia “descoperă că ele sunt, la prima vedere, justificate”.

“În circumstanţele curente, stabilitatea sistemului financiar şi bancar din Grecia ... pare să justifice impunerea de restricţii temporare asupra fluxurilor de capital”, a declarat Jonathan Hill, comisarul UE pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi pieţele de capital.

Comisia Europeană a mai declarat că, deşi măsurile restrictive impuse par necesare şi proporţionate de această dată, “libertatea de mişcare a capitalului trebuie totuşi să fie reinstaurată cât mai curând posibil în interesul economiei elene, a zonei euro şi a pieţei unice UE ca un întreg.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe