Comisia Europeană alocă 125 de milioane de euro sprijinirii producătorilor agricoli afectaţi de embargoul rusesc

.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană a alocat 125 de milioane de euro sprijinirii producătorilor de legume şi fructe din Uniunea Europeană afectaţi de decizia Moscovei de a interzice importurile de produse agro-alimentare din UE.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană şi citat de Mediafax, vor fi activate măsuri de sprijin în ceea ce priveşte anumite fructe şi legume perisabile pentru 12 categorii de legume şi fructe: roşii, morcovi, varză albă, ardei, conopidă, castraveţi, inclusiv cornişon, ciuperci, mere, pere, fructe roşii (căpşuni, zmeură, fragi etc.), struguri de masă şi kiwi.

Rusia este principala piaţă de export pentru mai multe tipuri de fructe şi legume, iar interdicţia de import impusă de Moscova ţărilor UE a venit în plin sezon de recoltare, luându-i prin surprindere pe fermieri, care nu au nici opţiuni de stocare şi nici pieţe alternative disponibile imediat, şi-a explicat CE decizia.

Măsurile excepţionale vizate de Comisie includ retrageri de pe piaţă, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensaţii pentru nerecoltare şi recoltarea înainte de coacere, iar asistenţa financiară va acoperi toţi producătorii, indiferent dacă fac parte din organizaţii sau nu.

"Pornind de la situaţia de pe piaţă ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgenţă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume şi fructe pe piaţa europeană, dacă şi când presiunile asupra preţurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toţi fermierii care produc aceste legume şi fructe - indiferent dacă fac parte din organizaţii de producători sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieţei în cazul în care le consideră potrivite. O acţiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru preţul plătit producătorilor de pe piaţa internă şi va ajuta piaţa să se adapteze şi să fie rentabilă", a anunţat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Măsurile vor intra în vigoare de luni şi se vor aplica iniţial până la sfârşitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane de euro.

Potrivit Mediafax, măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014, respectiv "orice cantităţi retrase începând cu această dată (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiţia efectuării controalelor necesare".

Rusia a interzis, pe 7 august, importurile de produse alimentare din Statele Unite şi de fructe şi legume din Uniunea Europeană, ca represiune pentru sancţiunile ce i-au fost impuse de comunitatea internaţională pentru alimentarea conflictului din estul Ucrainei.

Urmare a embargoului Rusiei, producătorii români de legume şi fructe au înregistrat până în prezent pagube de până la 10 milioane de euro, Comisia Europeană urmând să le aplice şi lor măsuri de sprijin, a declarat Achim Irimescu, responsabilul pentru domeniul agriculturii din cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Potrivit cifrelor oficiale ale instituţiilor abilitate din România, agricultura României are o expunere destul de redusă pe piaţa rusă, doar aproximativ 2,2% din exportul românesc de produse agro-alimentare ajungând direct în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe