Comisia Europeană: Aer curat vs. locuri de muncă

Eco-eticheta: reguli pentru a respecta mediul
Eco-eticheta: reguli pentru a respecta mediul (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Noile măsuri legislative ale (noii) Comisiei Europene ar putea modifica spaţiul verde european, aşa cum îl ştim acum. Astfel, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, consultat de eurodeputaţi, Juncker şi adjunctul său, Frans Timmermans, au propus sistarea a 80 de legi, reglementări şi directive pentru anul viitor.

Comisia Europeană susţine că noile măsuri urmăresc să impulsioneze creşterea economică în blocul european: crearea de locuri de muncă, reducerea datoriei publice şi creşterea competitivităţii industriale, însă membri ai Parlamentului European şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile noului executiv al Uniunii Europene de a renunţa la zeci de proiecte legislative, inclusiv la programe de reducere a poluării aerului şi de promovare a reciclării deşeurilor.

Proiectul susţine că cetăţenii nu doresc ca Europa să interfereze în chestiunile care pot fi rezolvate pe plan naţional, dar ecologiştii sunt indignaţi, declarând că problemele de mediu necesită o acţiune la nivelul Uniunii Europene, aerul poluat fiind principala cauză de deces prematur în Europa. Legislaţia actuală privind calitatea aerului urmăreşte stabilirea unei directive privind plafoanele naţionale de emisii pentru şase poluanţi toxici.

Unsprezece guverne au scris preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cerându-i să menţină directiva în vigoare şi anunţând că, saptămâna viitoare, o parte din membrii Parlamentului European se vor opune planurilor Comisiei privind o revizuire substanţială a legislaţiei pentru mediu.

Soarta unui alt plan legislativ, de a recicla 70% din deşeurile municipale şi 80% din ambalaje până în 2030, este şi mai incertă iar industria britanică a serviciilor de salubritate susţine că populaţia va continua să îşi trimită deşeurile la groapa de gunoi dacă Uniunea nu adoptă măsurile potrivite.

Comisia anterioară a dorit să creeze o ''economie circulară'' – o societate modernă în care oamenii trăiesc în armonie cu Pământul, creând locuri de muncă în domeniul tehnologiei şi al materialelor reciclabile, dar Juncker a semnalat deja că nu va pierde timpul cu propuneri care nu sunt practice iar planul de lucru al Comisiei susţine că statele membre UE nu pot cădea de acord asupra ambiţiilor privind reciclarea.

Ecologiştii sunt în aşteptare. Ei consideră că standardele europene relativ solide pentru protecţia mediului au oferit producătorilor un avantaj la nivel mondial în fabricarea de produse eficiente. Dar grupul de lobby Business Europe a susţinut că regulile prea zeloase fac firmele necompetitive pe scena mondială.

“Reducerea drastică a legislaţiei cruciale de mediu nu înseamnă 'o mai bună reglementare', ci este un cadou ideologic indirect pentru lobby-ul industriei poluatoare, ceea ce este în totală contradicţie cu interesul public”, a declarat Rebecca Harms, liderul Verzilor din PE, referindu-se la renunţarea la unele proiecte de mediu.

Firmele industriale au făcut de asemenea presiuni pentru o relaxare a normelor privind protejarea zonelor sălbatice şi au obţinut o revizuire a directivelor pentru Păsări şi Habitate, pentru a se vedea dacă sunt adecvate. Această revizuire va fi publicată în 2016.

Un lucru este clar: spaţiul verde european, aşa cum îl ştim acum este în schimbare. Rămâne de văzut doar în ce măsură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe