Comisia de tăiat hârtii propune soluţii pentru obţinerea cărţii de identitate de către persoanele fără adăpost

În prezent, legislaţia prevede condiţii care împiedică stabilirea domiciliului pentru persoanele care locuiesc efectiv în stradă sau în adăposturi improvizate, astfel încât cei fără adăpost sunt privaţi de dreptul de a avea acte de identitate. În consecinţă, USR propune un proiect pentru rezolvarea situaţiei.
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (Facebook.com / Cătălin Drulă)

Uniunea Salvaţi România propune un set de amendamente legislative în sprijinul obţinerii cărţilor de identitate de către persoanele fără adăpost şi de către alte grupuri vulnerabile care nu au domiciliu.

Proiectul este cel de al doilea propus de Comisia de Tăiat Hârtii 2 şi susţinut de USR în Parlament, şi vine în contextul în care condiţionarea eliberării cărţii de identitate de un domiciliu valid în sensul legii privează persoanele fără adăpost şi persoanele care trăiesc în spaţii improvizate de obţinerea unui act de identitate. În consecinţă, aceste persoane nu pot beneficia de venitul minim garantat, de asigurare medicală şi de alte drepturi, precizează USR.

Mai mult, lucrătorii comunitari reclamă faptul că legislaţia actuală prevede condiţii care împiedică stabilirea domiciliului pentru persoanele care locuiesc efectiv în stradă sau în adăposturi improvizate. Cu alte cuvinte, actuala legislaţie privează aceste persoane de dreptul de a avea acte de identitate.

În consecinţă, deputaţii USR Cătălin Drulă şi Tudor Benga au depus amendamente la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, proiect care se află în dezbatere parlamentară.

Amendamentele depuse prevăd:


1. Eliminarea condiţiei existenţei unui imobil cu destinaţie de locuinţă pentru eliberare cărţii de identitate şi stabilirea domiciliului la locul certificat de poliţistul de ordine publică, ca fiind locuinţa efectivă a persoanei, astfel încât şi construcţiile care nu sunt fixate în pământ să poată fi trecute ca adresă de domiciliu.

2. Stabilirea domiciliului pentru persoanele fără adăpost la serviciile publice de asistenţă socială care îi au în evidenţă, pentru a putea beneficia de o carte de identitate şi de serviciile sociale la care au dreptul.

Proiectul de lege menţionat se află în dezbatere la Comisia pentru administraţie şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor şi are ca obiect introducerea cărţii de identitate electronică în România. Proiectul nu conţine însă şi alte simplificări, lăsând procedurile birocratice de dovedire a domiciliului şi de eliberare a actelor de identitate neschimbate.

Deputaţii USR lucrează în prezent şi la alte propuneri legislative menite să simplifice şi să debirocratizeze procesul de eliberare a actelor de identitate, propuneri elaborate pe baza unei ample analize realizate de voluntarii Comisiei de Tăiat Hârtii 2, se precizează în comunicatul de presă remis de USR Epoch Times.

Nota

„Comisia de Tăiat Hârtii 2” este un proiect de debirocratizare şi simplificare a interacţiunii cetăţeanului cu instituţiile publice, lansat în Octombrie 2017 de USR şi Platforma România 100. „Comisia de tăiat hârtii” este conceptul sub care s-a desfăşurat, în 2016, proiectul de simplificare a interacţiunii cetăţeanului cu administraţia publică din timpul guvernării Cioloş. Sesizările primite de la cetăţeni au fost analizate şi au fost transformate în măsurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 şi prin câteva hotărâri de guvern şi ordine de miniştri.

„Comisia de Tăiat Hârtii 2” îşi desfăşoară activitatea pe bază de voluntariat. Propunerile de simplificare şi eficientizare a procedurilor administrative elaborate de voluntarii CTH2 sunt transpuse în propuneri legislative de către parlamentarii USR.
Mai multe informaţii despre activitatea Comisiei pot fi accesate pe: www.comisiadetaiathartii.ro, https://www.facebook.com/Comisiadetaiathartii/.