Comisia de la Veneţia, nemulţumită de proiectul de revizuire a Constituţiei

Constituţia României
Constituţia României (Epoch Times România)

Comisia de la Veneţia a publicat pe site-ul său oficial opinia referitoare la proiectul de revizuire a Constituţiei, despre care a afirmat că are nevoie de mai multe îmbunătăţiri în anumite puncte-cheie, printre care şi alegerea clară a unei forme de guvernământ, precum şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui.

În opinia comisiei, trebuie eficientizate procedurile legislative pentru a se reduce la minimum necesitatea emiterii ordonanţelor de guvern. O altă propunere este aceea de îmbunătăţire a bazei legale pentru ca CSM să-şi poată îndeplini sarcina de garant al independenţei magistraţilor. Comisia evidenţiază o proastă implementare a recomandărilor privind consolidarea garanţiilor pentru independenţa în domeniul juridic, iar amendamenteLE care vizează CSM nu duc la consolidarea instituţiei.

Comisia a criticat şi faptul că nu s-au depus eforturile corespunzătoare pentru discuţii transparente cu mediile interesate.

De asemenea, Comisia îşi exprimă speranţa că, în etapele viitoare ale procesului de revizuire, vor fi sporite eforturile pentru implicarea tuturor părţilor interesate şi, de asemenea, îmbunătăţită cooperarea între majoritate şi opoziţie.

"O cooperare constructivă între majoritate şi opoziţie şi o amplă dezbatere publică sunt cerinţe preliminare importante pentru reuşita procesului de revizuire şi pentru legitimitatea viitorului text al Constituţiei", susţine Comisia de la Veneţia, în opinia sa din 24 martie.

Totodată, proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie să abordeze corespunzător chestiunea alegerii clare a unui sistem de guvernământ, cea a clarificării competenţelor preşedintelui şi premierului, precum şi introducerea principiului respectului reciproc şi al cooperării loiale între puterile Constituţiei.