Comisia de la Veneţia, aviz devastator pentru PSD-ALDE: Sistemul judiciar, lovit în plin de modificările legislative

Multe amendamente la Codul penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficacitatea sistemului său de justiţie penală în ceea ce priveşte combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

În timp ce în ţară politicienii puterii nu mai prididesc explicând cât de bune sunt modificările Codurilor Penale şi cum Legile Justiţiei au fost schimbate pentru a asigura independenţa judecătorilor, experţii Comisiei de la Veneţia întruniţi vineri la Bruxelles au ajuns la concluzii diametral opuse.

Astfel, specialiştii susţin că schimbarea propusă a legislaţiei penale din România slăbeşte atât lupta anti-corupţie, cât şi combaterea altor infracţiuni grave şi recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare globală a amendamentelor din ambele coduri printr-un proces de consultare cuprinzător şi eficient.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unele amendamente şi opinia preliminară din 13 iulie privind schimbarea celor trei legi ale justiţiei, aviz care "critică faptul că aceste legi ar afecta în mod negativ eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei."

"Într-un opinie adoptată astăzi, Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei îşi exprimă îngrijorarea că multe amendamente la Codul penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficacitatea sistemului său de justiţie penală în ceea ce priveşte combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare globală a amendamentelor din ambele coduri printr-un proces de consultare cuprinzător şi eficient pentru a veni cu o propunere legislativă solidă şi coerentă care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societăţii româneşti şi să ţină seama pe deplin de standardele aplicabile şi să urmeze deciziile Curţii Constituţionale. La data de 12 octombrie, Curtea Constituţională a României a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală au fost neconstituţionale şi se preconizează că va examina constituţionalitatea amendamentelor care vizează Codul penal la sfârşitul acestei luni.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unele amendamente avizul preliminar emis în iulie privind trei proiecte de legi care modifică legislaţia existentă privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta în mod negativ eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei. Cele trei legi au fost deja promulgate şi au intrat în vigoare", transmite Comisia de la Veneţia.

UPDATE

Potrivit unui comunicat extins al Consiliului Europeni, în opinia Comisiei de la Veneţia se mai precizează că cele două ordonanţe de urgenţă adoptate recent se referă la o parte dintre problemele ridicate în raportul preliminar din iulie (pe legile justiţiei). Deşi Comisia apreciază drept un pas pozitiv amânarea schemei de pensionare anticipate a magistraţilor, nu a examinat şi alte prevederi din OUG şi îşi păstrează rezervele în acest sens, relatează HotNews.

Referitor la modificările Codului penal şi Codului de procedră penală, Comisia de la Veneţia arată că, deşi dezbaterea s-a focusat pe riscul pe care îl presupun pentru lupta împotriva corupţiei, impactul este mult mai larg. Astfelm reforma ar putea afecta în mod semnificativ sistemul de justiţie în sfera penală, calitatea legislaţiei, care conţine contradicţii ce ar putea duce la incertitudine pe viitor.

Comisia subliniază că ar fi fost necesar un proces mai larg de discuţie cu practicienii dreptului şi cu societatea, în special ţinându-se cont de faptul că modificările au fost criticate de actori precum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi au divizat societatea şi instituţiile, arata sursa citată.

Din recomandările concrete pe care le face Comisia, potrivit Hotnews:

Codul de procedură penală:

- să reevalueze modificarea per total a acestei legi, pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ;

- să modifice substanţial regulile privind comunicarea legate de anchete în curs (art. 4); începerea urmăririi penale (art. 305); limitarea probelor şi imposibilitatea folosirii unor anumite tipuri de probe (articolele 139, 143, 153 şi 168); dreptul de a fi informat şi de a participa la toate acţiunile procurorilor (art. 83 şi 92);

- să reconsidere dispoziţiile finale şi tranzitorii.

Codul penal:

- Să modifice prevederile privind infracţiunile de corupţie, în special mita (art. 290) - opinia subliniază că amendamentul ar descuraja pe cei care au dat mită să coopereze cu procurorii, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă (art. 291 şi 292), delapidarea (295)şi abuzul în serviciu (art. 297);

- Să modifice unele prevederi cu un impact mai general, precum prescripţia faptelor (art. 154-155) - potrivit opiniei, există riscul ridicat ca unele cauze complexe să fie prescrise înainte ca procesul să se încheie, mărturia mincinoasă (art. 273) şi compromiterea intereselor justiţiei (art. 277);

- Să amendeze propunerile vizând confiscarea extinsă (art. 112^1) şi definiţia funcţionarului public (art. 175), pedepsele accesorii (art 65) pentru a le aduce în linie cu obligaţiile internaţionale ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne