Comisarul Günther Oettinger: UE în pericol mortal dinăuntru şi din afară. Polonia, Ungaria, România, guvernul italian ar fi adversari

Tot mai mulţi politicieni europeni atrag atenţia asupra descompunerii proiectului european. Acum România este enumerată ca parte a problemei.
Günther Oettinger
Günther Oettinger (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Proiectul european se află în "pericol mortal" din partea oponenţilor din interiorul şi din afara UE, a declarat marţi comisarul pentru buget al Comisiei Europene, Günther Oettinger.

Oettinger a declarat că aprobarea rapidă a viitorului buget pe termen lung al UE de către liderii naţionali şi Parlamentul European va arăta că Europa rămâne capabilă să acţioneze în faţa unor astfel de provocări.

"În opinia mea, proiectul este în pericol de moarte", a declarat el, marţi seara, citat de Politico.eu, la un eveniment organizat de Asociaţia federală a serviciilor de asistenţă non-statutară din Germania, la Bruxelles.

"Unii din Europa doresc să-l slăbească sau chiar să-l distrugă - Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei", a spus el.

El a adăugat că UE este expusă riscului şi de autocraţi care folosesc războaie comerciale şi agresiune, menţionând preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi "China cea abilă".

Oettinger a mai spus că guvernul ţării sale, Germania, nu manifestă suficient entuziasm pentru UE, mai ales când vine vorba de buget. El a spus că ministrul social-democrat al finanţelor, Olaf Scholz, este "un trezorier mai strict în această privinţă" decât predecesorul său conservator, Wolfgang Schäuble.

Oettinger, un înalt oficial aparţinând partidului creştin-democrat, condus de cancelarul Angela Merkel, a menţionat că primul capitol al acordului de coaliţie al guvernului german este intitulat "un nou început pentru Europa".

"Nu văd nimic despre asta în dezbaterile actuale de la Berlin. Absolut nimic", a spus el.