Comisarul european Tonio Borg îi încurajează pe moldoveni

(Sean Gallup / Getty Images)

Comisarul european Tonio Borg a afirmat că odată ajunse pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea. Declaraţia a fost făcută de comisarul European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, în cadrul întrevederii cu Premierul Iurie Leancă. Oficialii au discutat despre decizia Uniunii Europene de a dubla, din toamna anului curent, cotele de import a unor categorii de fructe şi legume moldoveneşti.

Cei doi oficiali au vorbit despre punerea în aplicare a foii de parcurs în vederea sporirii calităţii produselor moldoveneşti pentru ca acestea să fie exportate pe piaţa comunitară. Oficialii au mai analizat necesitatea creării unui fond de emergenţă pentru producătorii autohtoni.

Premierul a menţionat că vizita oficialului este decisivă pentru Republica Moldova. Iurie Leancă l-a asigurat pe oficialul de la Bruxelles că reformele vor continua în Republica Moldova şi că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca produsele moldoveneşti să se regăsească pe rafturile din UE. „Accederea pe piaţa europeană a produselor moldoveneşti înseamnă şi sporirea interesului investitorilor faţă de agricultura moldovenească”, a declarat şeful Executivului.

La rândul său, Tonio Borg a menţionat că după aplicarea standardelor europene, perspectiva produselor moldoveneşti va depăşi limitele geografice ale UE.

„Standardele europene în alimentaţie sunt foarte înalte. După ce vor ajunge pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea. Acesta va fi un semnal pentru toate ţările lumii”, a declarat comisarul. Oficialul european a vizitat astăzi o fabrică de mezeluri din suburbia Chişinăului, despre care a spus că este conformă tuturor cerinţelor europene şi că poate face concurenţă producătorilor din UE.

Premierul Iurie Leancă a lansat solicitarea, cu privire la dublarea cotelor pentru legumele şi fructele moldoveneşti pe piaţa UE, în primăvara anului curent. După eliminarea cotelor pentru vinul moldovenesc şi dublarea cotelor pentru fructe şi legume, urmează să fie analizate perspectivele de accedere pe piaţa europeană a mezelurilor moldoveneşti şi a ouălor de găină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe