Comisarul european pentru sănătate avertizează: ”Rata de vaccinare în România este tot mai scăzută” (video)

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate
Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Rata de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzută. Există riscul răspândirii poliomielitei prin refugiaţi care vin din Ucraina în România”, a declarat Comisarul european pentru Sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis, astăzi, în cadrul dialogului cu cetăţenii organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Totodată, comisarul a criticat mişcările anti-vaccinare care sunt împotriva ştiinţei şi adepte ale teoriilor conspiraţiei, făcând apel la responsabilitate în prevenirea bolilor transmisibile.

Oficialul european s-a referit şi la criza refugiaţilor, arătând că toate statele membre trebuie implicate în soluţionarea acesteia. Mai mult, în opinia sa, şi ţări precum Rusia şi Turcia trebuie implicate pentru a opri războiul din Siria.

Întrebat dacă există un plan de rezervă în problema refugiaţilor, oficialul european a răspuns: ”Trebuie să pregătim un astfel de plan. Chiar de la începutul procesului am elaborat multe documente cu privire la numeroase aspecte. De exemplu, aspectele economice care ţin de imigranţi, controlul la vamă, la graniţă. Toate acestea înseamnă un plan. Există numeroase instrumente care sunt implicate la nivelul CE şi trebuie să acţionăm concret în Turcia, în Siria, în zonele în care oamenii au aceste probleme. Trebuie să implicăm şi ţări precum Turcia şi Rusia pentru a opri războiul în regiune”.

De asemenea, el a susţinut că există şi un plan de rezervă la nivel european în cazul izbucnirii unei eventuale epidemii legate de criza imigranţilor. Andriukaitis a apreciat că este nevoie de vaccin şi de acţiuni on the ground. ”În cazul epidemiei de ebola am discutat cu toate ţările membre UE, cu statele afectate precum Liberia, Kenya, Sierra Leone. Am colectat sume pentru a investi în rezolvarea situaţiei şi acum avem vaccinul. Este un exemplu bun de abordare eficientă de rezolvare a problemei”, a explicat oficialul european.

”În cazul epidemiei de ebola am discutat cu toate ţările membre UE, cu statele afectate precum Liberia, Kenya, Sierra Leone. Am colectat sume pentru a investi în rezolvarea situaţiei şi acum avem vaccinul. Este un exemplu bun de abordare eficientă de rezolvare a problemei”.

La rândul său, secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat, prezent şi el la eveniment, a susţinut că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit despre o probabilitate foarte redusă de izbucnire a unei epidemii ca urmare a crizei refugiaţilor. El a avertizat însă că ”nevaccinarea copiilor împotriva poliomielitei este o problemă în România, iar vaccinarea este cea mai bună soluţie pentru a se proteja împotriva bolilor transmisibile despre care credeam că nu vor mai apărea dar iată că apar”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.