Combatanţii războiului de pe Nistru: Politicienii ne atrag atenţia doar pentru profit politic

Oamenii care au apărat independenţa R. Moldova sunt adevăraţii patrioţi ai neamului cu regret însă, în prezent aceştia nu mai trebuiesc nimănui, susţin veteranii războiului de pe Nistru.
Comemorarea celor căzuţi în războiul de pe Nistru
Comemorarea celor căzuţi în războiul de pe Nistru (gov.md)

Un miting de comemorare a celor care şi-au pierdut viaţa în războiul de la Nistru a avut loc vineri la Chişinău, la monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate”, totodată fiind organizat şi un „Marş al Memoriei”.

Combatanţii războiului de pe Nistru participanţi la eveniment regretă că după 26 de ani de la conflictul armat pare puţin probabilă reunificarea Moldovei şi retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. Aceştia susţin că politicienii de la Chişinău nu se gândesc sincer la problemele lor dar le atrag atenţia periodic doar pentru profit politic.

Astfel, Nicolae Razlovan colonel şi veteran de război a declarat pentru jurnaltv.md că îl nemulţumeşte atitudinea conducerii R. Moldova faţă de veteranii care sunt adevăraţii patrioţi ai neamului, oamenii care au apărat independenţa, dar în prezent nu trebuiesc nimănui.

Valeriu Chicu, preşedintele Organizaţiei veteranilor şi pensionarilor din Batalionul de poliţie cu destinaţie specială al MAI a amintit autorităţilor că veteranii de război sunt nevoiţi să se descurce cu o pensie mizeră.

Premierul Pavel Filip prezent la mitingul de comemorare a accentuat că guvernul va face şi în continuare tot posibilul pentru a susţine eroii ţării, menţionând că în acest sens a fost elaborat Planul de acţiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care oferă soluţii de protecţie socială a veteranilor. Însă în timpul discursului acestuia din mulţime s-au auzit voci care scandau ,,ruşine”. Cu toate acestea, şeful Executivului a specificat că obiectivul de reintegrare a ţării continuă să fie prioritar pentru guvern.

Cu referire la evenimentele sinistre de pe Nistru, Igor Dodon a subliniat într-o adresare oficială că nu se poate şi „nu este corect să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce şi ai unor temeri false.”

Tot vineri, reprezentanţi şi susţinători ai organizaţiei unioniste „Onoare, Demnitate şi Patrie” au protestat la Ambasada Federaţiei Ruse, amintind Moscovei că este timpul să înceteze agresiunea retrăgându-şi trupele de pe teritoriul R. Moldova.

În context, vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu a ţinut să sublinieze că la 2 martie 1992 a început un război, şi nu un conflict armat sau acţiuni de luptă, cum vor unii să prezinte acel masacru. Un război împotriva tinerei independenţe a R. Moldova, un război în urma căruia, şi în prezent, peste jumătate de milion de oameni sunt condamnaţi la nefiinţă în stânga Nistrului.

„Rezolvarea conflictului va avea loc atunci când în partea dreaptă a Nistrului va exista bunăstare: locuri de muncă bine plătite, salarii mari, pensii decente, atunci balonul de săpun numit Transnistria se va sparge şi va dispărea asemenea unei himere hidoase”, a conchis liberalul.

La conflictul armat de pe Nistru, care a avut loc acum 26 de ani, au participat în total circa 60 de mii de militari, poliţişti, rezervişti şi persoane civile. Nemijlocit în acţiunile de luptă au fost implicaţi aproape 30 de mii de combatanţi. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în conflictul de pe Nistru şi-au pierdut viaţa 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe