Comandantul forţelor NATO din Europa, despre ameninţarea Rusiei: Apărarea colectivă a aliaţilor nu poate fi pusă la îndoială

Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta
Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Alianţa Nord-Atlantică va lua toate măsurile necesare pentru apărarea colectivă a aliaţilor în faţa ameninţărilor avansate de Rusia în estul Europei, a explicat Comandantul Forţelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, într-un interviu pentru Mediafax.

Forţa mobilizată de Rusia la graniţa cu Ucrainei este destul de mare, este bine echipată şi pregătită şi, dacă va fi direcţionată, poate invada estul acestei ţări, a declarat Breedlove, în timpul escalei la Baza Aeriană de la Kogălniceanu.

„Cartierul general al NATO, alte naţiuni, Marea Britanie, Departamentul de Stat al SUA, multe entităţi, subliniază că forţele din estul Ucrainei sunt în realitate militare şi bine organizate. Deci, să nu facem greşeli în această privinţă. Şi nu cred că aceasta este o situaţie pe care să o tolerăm”, a declarat Breedlove cu privire la invazia rusă din Ucraina.

NATO a suplimentat toate cele trei componente, aeriene, navale şi de la sol ca parte a măsurilor de securitate desinate României, a declarat generalul. În Marea Neagră, USS Taylor, USS Truxtun şi USS Donald vor începe exerciţiile militare alături de flota României şi a altor aliaţi.

Contribuţia bazei de la Kogălniceanu este semnificativă pentru alianţă, deoarece permite „patrulelor AWACS ale NATO să survoleze spaţiul aerian în fiecare zi, permiţând forţelor aeriene române, americane şi ale altor aliaţi NATO să înţeleagă care este situaţia reală”, a explicat acesta.

„Faptul că trupele ruse trebuie să aibă grijă de cetăţenii de etnie rusă” din Transnistria complică clar lucrurile, a declarat Breedlove, cu privire la proporţiile ameninţării ruseşti faţă de Republica Moldova.

În cazul în care Rusia va anexa şi alte regiuni din Ucraina, Consiliul Nord-Atlantic va lua deciziile la nivel politic. Pentru moment, pachetele necesare de asigurări au fost implementate pentru România, a asigurat generalul.

Pentru moment, va trebui să ne concentrăm asupra a ”ceea ce se întâmplă acum în Europa şi care sunt implicaţiile strategice, ce facem cu forţele noastre, unde sunt poziţionate, cât de pregătite sunt, cât de rapid pot răspunde pentru a face faţă ameninţărilor”, a completat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe