Columbia va deveni primul “partener global” latino-american al NATO

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a anunţat vineri că naţiunea sud-americană va deveni cel mai recent “partener mondial” al NATO, adăugând că mişcarea va îmbunătăţi imaginea Columbiei.
Preşedintele columbian Juan Manuel Santos
Preşedintele columbian Juan Manuel Santos (Getty Images)

La un an după ce Columbia şi NATO au încheiat un acord de parteneriat după acordul de pace între guvernul latino-american şi Forţele Armate Republicane Columbiene (FARC) – cea mai criminală reţea de terorism marxist a Americii de Sud – preşedintele Juan Manuel Santos a anunţat oficializarea statutului ţării ca partener global.

“Săptămâna viitoare în Bruxelles vom oficializa – şi acest lucru este foarte important – intrarea Columbiei în NATO în categoria de partener global. Vom fi singura ţară din America Latină cu acest privilegiu”, a precizat Santos într-un discurs televizat, conform Deutsche Welle.

Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2016 pentru că a pus capăt unui război civil care a durat decenii în Columbia. Potrivit acordului încheiat între Santos şi FARC, foştii criminali au câştigat o amnistie cvasi-generală pentru crimele comise în decenii de atacuri armate – dar şi locuri permanente în Parlament, precum şi posibilitatea de a candida în alegeri.

Anunţul a fost făcută în aceeaşi zi în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a precizat că statul latino-american va fi invitat oficial să intre în rândurile sale.

OCDE, cu sediul în Paris, a fost înfiinţată în 1961 şi a inclus în mod tradiţional naţiuni industrializate, deşi în ultimii ani şi-a extins grupul de membri pentru a accepta şi economii emergente.

Columbia se alătură Afganistanului, Australiei, Irakului, Japoniei, Republicii Coreene, Mongoliei, Noii Zeelande şi Pakistanului ca “parteneri globali” în NATO.

Fiecare ţară “a dezvoltat un Program Individual de Parteneriat şi Cooperare” cu alianţa condusă de SUA, şi multe dintre aceste state contribuie activ la misiunile NATO.