Columbia suspendă negocierile de pace cu rebelii ELN după o serie de atacuri fatale

Luptători ai grupului de gherilă columbian Armata Naţională de Eliberare (ELN)
Luptători ai grupului de gherilă columbian Armata Naţională de Eliberare (ELN) (Getty Images)

Columbia a suspendat discuţiile de pace cu rebelii din Armata Naţională de Eliberare (ELN) după ce o serie de atacuri recente, al căror autor a fost grupul de gherilă, s-a soldat cu moartea câtorva poliţişti.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a făcut anunţul luni, susţinând că în weekend ELN a efectuat o serie de atacuri cu bombă asupra a trei secţii de poliţie din ţara latino-americană. Santos a adăugat că cel puţin şapte poliţişti au murit şi alte câteva zeci au fost rănite.

Santos a declarat la un eveniment în apropierea capitalei Bogota că răbdarea sa şi a cetăţenilor columbieni a ajuns la limită.

“Aşadar, am decis să suspend începerea celei de-a cincea etape de negocieri care a fost programată pentru zilele următoare, până când vedem o corelare între cuvintele şi acţiunile ELN”, a precizat preşedintele columbian.

ELN şi guvernul Columbiei se află în negocieri oficiale de pace de aproximativ un an şi în octombrie 2017 au convenit asupra primului acord de încetare a focului. Însă acum, după ce grupul şi-a asumat răspunderea pentru atacurile fatale, statutul negocierilor se schimbă în mod dramatic.

Ministrul Apărării, Luis Carlos Villegas, a denunţat atacurile ca fiind “acte teribile de terorism” şi a afirmat că recentele violenţe ridică întrebarea dacă grupul mai doreşte să încheie pace cu guvernul din Bogota.

ELN, care are 1.500 de membri, este al doilea grup rebel din Columbia. Grupul a început negocierile de pace cu guvernul în februarie 2017, după ce Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) - cel mai mare grup rebeli din ţară - a depus armele sub monitorizarea ONU după încheierea unui acord de pace cu Santos.

FARC a fost dezarmat acum şi s-a transformat într-un partid politic, cunoscut sub numele de Forţa Alternativă Revoluţionară Comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe