Coliziune puternică între o fregată norvegiană şi un petrolier maltez

Fregata norvegiană KNM Helge Ingstad
Fregata norvegiană KNM Helge Ingstad (Captură Imagine)

Fregata norvegiană KNM Helge, care se întorcea în port după ce a participat la un exerciţiu militar al NATO, a fost lovită joi în largul coastei vestice a Norvegiei de petrolierul maltez Sola TS, care se îndrepta spre Marea Britanie.

Coliziunea a provocat o gaură masivă în carena fregatei, care a început să ia apă la bord şi a trebuit să fie transportată de remorchere în apele mai mici de coastă pentru a împiedica scufundarea ei, potrivit Deutsche Welle.

O cantitate de aproximativ 10.000 de litri din combustibilul navei şi combustibil pentru elicoptere s-ar fi scurs în mare. Echipajul de 137 de persoane al fregatei KNM Helge Ingstad a fost evacuat, însă 8 persoane au fost rănite uşor în incident.

Fregata lungă de 134 de metri se întorcea în portul Haakonsvern, la sud-vest de oraşul Bergen, când a avut loc incidentul de joi. Nava a participat la exerciţiul militar Trident Juncture 2018 al NATO, unde s-a implicat în manevre de vânare a unui submarin.

Petrolierul Sola TS, lung de 250 de metri, aparent a lovit nava norvegiană din neatenţie după ce a plecat de la terminalul de petrol şi gaz Sture din apropiere de Oygarden. Petrolierul cu pavilion maltez era încărcat cu ţiţei şi se îndrepta spre Marea Britanie. În prezent, petrolierul este încă verificat, dar acesta nu a fost afectat în incident şi niciunul dintre cei 23 de membri ai echipajului nu a fost rănit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe