Coliziune între un distrugător american şi o navă filipineză: 7 marinari morţi, 3 răniţi

Trei marinari au fost răniţi şi şapte au fost daţi dispăruţi după ce un distrugător al Marinei SUA s-a ciocnit de o navă de transport sub pavilion filipinez în largul coastei Japoniei.
Distrugătorul american USS Fitzgerald fotografiat lângă un remorchier în largul coastei oraşului japonez Shimoda, după ce s-a ciocnit cu o navă comercială sub pavilion filipinez în largul coastei Japoniei în 17 iunie 2017.
Distrugătorul american USS Fitzgerald fotografiat lângă un remorchier în largul coastei oraşului japonez Shimoda, după ce s-a ciocnit cu o navă comercială sub pavilion filipinez în largul coastei Japoniei în 17 iunie 2017. (STR/AFP/Getty)

UPDATE: Cadavrele celor şapte marinari daţi dispăruţi au fost găsite în carena distrugătorului american.

* * *

Cel puţin şapte marinari americani au fost raportaţi dispăruţi după ce un distrugător cu rachete ghidate al Marinei SUA s-a ciocnit sâmbătă dimineaţă de un vas comercial sub pavilion filipinez în largul coastei Japoniei.

Nava americană USS Fitzgerald s-a ciocnit de nava comercială ACX Crystal la aproximativ 104 km sud-vest de Yokosuka, potrivit unei declaraţii a Marinei SUA. Trei persoane, inclusiv comandantul Bryce Benson, au fost răniţi în coliziune şi au fost transportaţi la Spitalul Maritim american din Yokosuka. Starea lor este stabilă şi sunt trataţi pentru vânătăi şi răni uşoare.

Incidentul a avut loc în dimineaţa zilei de sâmbătă şi a rămas neclară cauza coliziunii.

“Acum suntem concentraţi pe două lucruri: siguranţa navei şi a marinarilor. Mulţumim partenerilor noştri japonezi pentru ajutorul lor”, a declarat amiralul Scott Swift, comandantul Flotei Americane din Pacific.

Pagubele produse punţii distrugătorului şi a unei părţi a radarului par să fi fost semnificative. Imaginile video difuzate au arătat de asemenea pagube relativ uşoare provocate la babord.

Niciunul dintre cei 20 de membri ai echipajului navei filipineze ACX Crystal nu au fost răniţi, a declarat presei locale compania niponă de transport maritim Nippon Yusen KK.

Marina SUA a cerut asistenţă Pazei de Coastă japoneze, iar Departamentul filipinez de Afaceri Externe a precizat că monitorizează situaţia.

Marina SUA a declarat că distrugătorul a fost inundat în anumite zonei, iar un purtător de cuvânt al Flotei a 7-a americane a afirmat ulterior pentru Reuters că nava se întoarce în Yokosuka.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe