Coliziune în direct între doi asteroizi - resturile ar putea da naştere unei noi planete

(photos.com)

Resturile impactului dintre doi asteroizi de mari dimensiuni au fost surprinse de telescopul spaţial Spitzer al NASA. Ciocnirea a avut loc la 1.200 de ani-lumină depărtare de noi, în constelaţia Vela, în imediata apropiere a unei stele tinere (denumită NGC 2547-ID8) la fel de mare ca Soarele.

Coliziunea a creat un enorm nor de praf cosmic, descris de către cercetătorii de la Universitatea din Arizona într-un articol publicat în revista Science. Acest fenomen ar putea da naştere unei planete stâncoase, printr-o lungă "gestaţie" care va fi urmărită pas cu pas chiar prin "ochii" infraroşii ai telescopului spaţial Spitzer.

Telescopul NASA este primul, până în prezent, care a capturat o ciocnire aproape "în direct" între asteroizi, documentând atât etapele anterioare cât şi cele ulterioare impactului.

De fapt, Spitzer a început să monitorizeze steaua NGC 2547-ID8 în august 2012 şi ar fi reuşit să fotografieze toate etapele ciocnirii dacă în punctul culminant nu ar fi trebuit să mute obiectivul ca urmare a interferenţei Soarelui.

Când telescopul a preluat observaţiile, cinci luni mai târziu, în faţa lui erau peisaje uluitoare, care au surprins astrofizicienii.

"Noi credem că doi asteroizi de mari dimensiuni s-au ciocnit unul de altul, ridicând un nor imens de granule de praf (similar cu nisipul fin), care se fărâmiţează îndepărtându-se uşor de stea", spune primul autor al studiului, Huan Meng.

Resturile rămase în urma coliziunii sunt acum sub "observaţie specială": de multe ori, prin agregarea lor se formează o nouă planetă.

"Asistăm la formarea unei planete stâncoase chiar sub ochii noştri'', spune cercetătorul George Rieke. ''Este o ocazie unică pentru a studia acest proces aproape în timp real", adaugă acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură