Coliziune în direct între doi asteroizi - resturile ar putea da naştere unei noi planete

(photos.com)

Resturile impactului dintre doi asteroizi de mari dimensiuni au fost surprinse de telescopul spaţial Spitzer al NASA. Ciocnirea a avut loc la 1.200 de ani-lumină depărtare de noi, în constelaţia Vela, în imediata apropiere a unei stele tinere (denumită NGC 2547-ID8) la fel de mare ca Soarele.

Coliziunea a creat un enorm nor de praf cosmic, descris de către cercetătorii de la Universitatea din Arizona într-un articol publicat în revista Science. Acest fenomen ar putea da naştere unei planete stâncoase, printr-o lungă "gestaţie" care va fi urmărită pas cu pas chiar prin "ochii" infraroşii ai telescopului spaţial Spitzer.

Telescopul NASA este primul, până în prezent, care a capturat o ciocnire aproape "în direct" între asteroizi, documentând atât etapele anterioare cât şi cele ulterioare impactului.

De fapt, Spitzer a început să monitorizeze steaua NGC 2547-ID8 în august 2012 şi ar fi reuşit să fotografieze toate etapele ciocnirii dacă în punctul culminant nu ar fi trebuit să mute obiectivul ca urmare a interferenţei Soarelui.

Când telescopul a preluat observaţiile, cinci luni mai târziu, în faţa lui erau peisaje uluitoare, care au surprins astrofizicienii.

"Noi credem că doi asteroizi de mari dimensiuni s-au ciocnit unul de altul, ridicând un nor imens de granule de praf (similar cu nisipul fin), care se fărâmiţează îndepărtându-se uşor de stea", spune primul autor al studiului, Huan Meng.

Resturile rămase în urma coliziunii sunt acum sub "observaţie specială": de multe ori, prin agregarea lor se formează o nouă planetă.

"Asistăm la formarea unei planete stâncoase chiar sub ochii noştri'', spune cercetătorul George Rieke. ''Este o ocazie unică pentru a studia acest proces aproape în timp real", adaugă acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Știință