"Colegii mei şi-au făcut datoria" - şeful Jandarmeriei a fugit glonţ de întrebările presei

Şeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, a avut prima apariţie publică după intervenţia în forţă din Piaţa Victoriei care s-a soldat cu sute de victime. Nici urmă de scuze sau de explicaţii despre controversata operaţiune. Mai mult, a şi fugit glonţ de întrebările presei.
Sebastian Cucoş, declaraţii pentru presă
Sebastian Cucoş, declaraţii pentru presă (Epoch Times România)

Şeful interimar al Jandarmeriei, colonelul Sebastian Cucoş, a susţinut o foarte scurtă declaraţie de presă, marţi, în cadrul căreia a transmis opiniei publice că forţele de ordine şi-au făcut datoria în cazul intervenţiei în forţă de la mitingul Diasporei, după care a fugit de întrebările presei.

"Am 22 de ani de carieră militară într-o instituţie în care am evoluat treaptă cu treaptă. Nu am făcut decât să îmi iubesc ţara şi Drapelul ăsta pe care am jurat şi îmi păstrez jurământul să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Toate aceste misiuni au fost alături de oamenii mei şi sunt mândur de ei. Am văzut polarizări diferite în spectrul media şi nu doar vis-a-vis de ultimele evenimente. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alţii. Haideţi să ne aşezăm un pic. Cei care au greşit vor plăti, indiferent de unde sunt. Sunt instituţii care trebuie să facă lucrul ăsta, să le lăsăm să îşi facă treaba şi noi să ne facem treaba. Jandarmii ăştia care au umplut tot netul acum sunt aceiaşi pe care i-aţi văzut la inundaţii, care i-au scos pe oameni din zăpadă şi care ani la rândul nu şi-au dorit decât să avem un cadru normal de desfăşurare a activităţilor, nimic mai mult", a declarat Cucoş.

Şeful Jandarmieriei a subliniat că oamenii în uniformă merită respectul tuturor.

"În ceea ce îi priveşte pe colegii mei, vă asigur că şi-au făcut datoria, vă asigur că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră. Dacă există cineva care se face vinovat de ceva, indiferent dacă e un om în uniformă sau e civil, va fi investigat, avem instituţii, avem o Justiţie care îşi face treaba şi sper să şi-o facă cu prisosinţă. Mă aflu în următoarea situaţie - am absolvit un examen legal. După absolvirea acestui examen pentru poziţia de comandant al Jandarmeriei Române, e necesar avizul CSAT. E o procedură. Sunt mulţi actori care trebuie să îşi dea avizul pe un asemenea act. Durează. Nu fac decât să aştept ca acest parcurs procedural să se încheie. Dragi români, suntem în anul Centenar, suntem în anul Unirii. Haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere", a precizat Cucoş.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.