Codurile, în zodia PSD. Cioloş: Ceea ce se întâmplă acum riscă să fie catastrofal pentru moralitatea din România

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş, fondator al noului partid Mişcarea România Împreună, a criticat dur controversatele modificări care vizează Codurile penale promovate de coaliţia PSD-ALDE.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

Unele dintre propunerile de modificare a Codurilor penale promovate de coaliţia PSD-ALDE afectează siguranţa cetăţenilor şi au un efect catastrofal pentru moralitatea din România, a tras un semnal de alarmă, într-un interviu acordat Digi FM, fostul premier Dacian Cioloş.

"Ceea ce se întâmplă acum cu propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală riscă să fie catastrofal pentru moralitatea din România, te pune în situaţia aproape să te scuzi atunci când vrei să-l tragi la răspundere pe cineva care a făcut o faptă rea. Deci aici e vorba în primul rând de siguranţa românului pe stradă, pur şi simplu, de asigurarea că atunci când se duce în justiţie procurorii şi judecătorii vor avea instrumentele să-i facă dreptate, nu mai mult, dar să-i facă dreptate şi să nu-i facă scăpaţi sau să stea neputincioşi şi să se uite la lege că răufăcători sau potenţiali răufăcători – dar care au fost prinşi mulţi asupra faptului – riscă să scape din anumite motive de procedură. Deci e vorba de siguranţa românului şi e vorba de moralitate", a declarat Dacian Cioloş.

Fostul prim-ministru a subliniat că, în opinia lui, modificările problematice care vizează codurile penale sunt făcute "cu dedicaţie" pentru unii politicieni care au probleme penale.

"Şi evident că pentru a stopa genul ăsta de abordare, făcută iar pe repezeală, fără discuţii, cu atac direct în anumite puncte care servesc intereselor unora care sunt acum la putere... şi între paranteze, mie de aceea nu mi se pare onest modul ăsta de abordare de modificare a legilor justiţiei, pentru că o fac oameni care au un interes acolo. Nu spun că nu pot fi îmbunătăţite anumite lucruri, că nu putem porni de la experienţa acelora care lucrează în sistemul judiciar, a judecătorilor, a procurorilor, a magistraţilor în general, a avocaţilor, să venim şi să adaptăm, să modificăm anumite prevederi. Chiar Curtea Constituţională a mai venit cu anumite decizii. Dar când vezi că sunt atinse puncte sensibile din legislaţie care vizează interesele unor oameni care sunt la conducere, care au acum puterea politică şi se folosesc de ea ca să-şi rezolve problemele personale ai o problemă de moralitate şi evident că te îngrijorezi...", a precizat Dacian Cioloş.

În opinia fostului premier, cetăţenii trebuie să îşi exprime fără echivoc nemulţumirea faţă de manevrele PSD-ALDE din domeniul justiţiei.

"Dar dincolo de ceea ce poate face opoziţia în Parlament, dincolo de ceea ce poate să facă preşedintele, care e o parte a puterii executive în stat şi are unele pârghii pe care eu sper şi aş spune că sunt convins că le va folosi, dincolo de asta, ce putem să facem noi, ceilalţi, care nu avem pârghii instituţioanle, încă, este să ne exprimăm în mod clar şi neechivoc punctul de vedere pe lucrurile acestea. Şi cu cât suntem mai mulţi cu atât şansele de a răzbi sunt mai mari", a conchis Dacian Cioloş.