Codul de Procedură Penală trece de Senat. USR acuză că se aşterne calea pentru un rai al infractorilor

Senatorii majorităţii au dat undă verde Codului de Procedură Penală, act normativ la care, potrivit USR, majoritatea la putere a introdus amendamente favorabile infractorilor.
Vot în Plenul Senatului
Vot în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatul a adoptat luni cu 74 voturi "pentru", 31 "împotrivă" şi 3 abţineri, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. For decizional pe acest proiect ar urma să fie Camera Deputaţilor, însă, culmea ironiei, în timp ce senatorii dezbăteau modificările aduse CPP, în şedinţa de Comitet Executiv a PSD se vota, în unanimitate, ca Guvernul să poată da OUG atât pe Codul Penal cât şi pe cel de Procedură Penală, ceea ce ar arunca în derizoriu dezbaterile din Parlament.

Reamintim că modificările Codului de Procedură Penală au trecut săptămâna trecută de Comisia Iordache, după dezbateri tensionate. Opoziţia a acuzat faptul că a primit amendamentele cu doar câteva minute înainte de începerea şedinţei, făcând imposibilă documentarea.

"O abordare şi profesionistă presupune să acorzi celuilalt un răgaz să se consulte cu magistraţi, profesori de drept şi să analizeze personal propunerile în tihnă, e o chestiune de respect reciproc. Nu avem nici măcar un reprezentant al Ministerului Justiţiei. Mi se pare o lipsă crasă de respect faţă de Parlamentul României să nu avem azi un reprezentant al MJ. Este inacceptabil!", declara deputatul USR Stelian Ion.

Argumentele sale nu au contat, şeful Comisiei, Florin Iordache fiind hotărât să meargă mai departe. De altfel, la finele dezbaterilor, Iordache a declarat presei că vrea ca atât modificările CPP cât şi cele ale Codului Penal să fie adoptate până ce parlamentarii să intre în vacanţa de iarnă.

La finele dezbaterilor, reprezentanţii Opoziţiei au criticat amendamentele adoptate şi au anunţat că le vor ataca la CCR.

"De Ziua Naţională a României, PSD a stat şi a croşetat amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. (...) Este vorba de foarte multe amendamente care ne-au fost comunicate cu 20 de minute înainte de începerea şedinţei! (...) Suntem nemulţumiţi de ceea ce a ieşit din comisie, având un suport atât de important, şi anume decizia CCR, este inadmisibil să generăm alte dispoziţii neconstituţionale şi ele. Vom ataca la Curtea Constituţională aceste dispoziţii pentru că am identificat cel puţin 5 articole care încalcă, din punctul nostru de vedere, decizia CCR. Este foarte grav, este inadmisibil că nimeni nu-şi asumă răspunderea din aceşti aşa-zişi corifei ai justiţiei din partea puterii actuale, nici domnul Iordache, nici domnul Tudorel Toader care a venit cu foarte multe amendamente ce au fost toate spulberate de CCR, nimeni nu-şi dă demisia, toţi ridică din umeri şi spun că totul este în acord cu CCR. Sunt numai articole în favoarea infractorilor, niciun articol în favoarea victimelor infracţiunilor şi acest lucru va trebui să dea tuturor de gândit", a declarat deputatul USR Stelian Ion, la finele şedinţei Comisiei pentru Legile Justiţiei.

Potrivit deputatului USR, "se pregăteşte un rai al infractorilor, deja lucrul acesta se instaurează în România", pentru că, din păcate, până la urmă se vor adopta şi Codul Penal şi Codul de procedură Penală în versiunile dorite de Dragnea.

Enumerând prevederile cu potenţial de neconstituţionalitate, Stelian Ion s-a referit la probatorii care, spune el, vor fi îngreunate.

"Spre exemplu, s-a vorbit de situaţia în care organul judiciar găseşte la percheziţie alte obiecte decât cele pentru care s-a dat mandat, acele obiecte nu pot fi folosite ca probă şi trebuie să fie ignorate de către organul judiciar. Este în profund dezacord chiar cu ceea ce a spus CCR şi este şocant să vedem că, în ciuda acestor evidenţe, puterea actuală ignoră aceste lucruri", a declarat deputatul USR.

Stelian Ion a atras atenţia şi asupra faptului că PSD a adăugat încă şase motive noi de anulare absolută care vor conduce la anularea probelor şi la achitări, în condiţiile în care chestiunile legate de nulităţi sunt foarte importante şi sunt de esenţă a procesului penal.

Reprezentatul USR a criticat şi prevederile referitoare la căile de atac introduse astăzi de PSD-ALDE.

"S-au introdus noi motive de căi de atac, spre exemplu cauza referitoare la lipsa semnăturii de pe hotărârea judecătorească a fost introdusă ca fiind o nouă cale de atac şi la revizuire şi la contestaţia în anulare, ceea ce este inadmisibil, juridic vorbind. Calea de atac trebuie introdusă la un singur articol, nu pot fi mai multe căi de atac cu aceleaşi motive. Am spus că aceste prevederi sunt croite după voinţa şi interesul domnului Liviu Dragnea pentru că nu există o cazuistică bogată cu privire la această situaţie a nesemnării hotărârilor.

În general, 99% din hotărâri sunt semnate de judecători şi foarte rar se întâmplă - cum este cazul domnului Dragnea în care s-a spus că nu a fost semnată acea hotărâre de condamnare a sa în dosarul în care a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Este evident pentru noi că aceste articole încearcă să-l avantajeze, nu ştim dacă îi vor folosi în mod concret, dacă le va aplica şi dacă judecătorii vor accepta aceste apărări, doar observăm că îşi pregăteşte din toate direcţiile aceste apărări.

Şi nu, nu este vorba doar de Liviu Dragnea ci şi de mulţi alţi jupâni, baroni locali majoritatea din PSD care au acest interes. Sunt mulţi primari care au dosare penale, oameni de afaceri foarte importanţi care şi-au construit imperiile pe infracţiuni şi au interesul să promoveze aceste modificări ale legislaţiei penale în ciuda a ceea ce ne spune Comisia Europeană", a mai precizat Stelian Ion.

Şi liberalii s-au declarat nemulţumiţi de modificările CPP şi au precizat că se vor adresa CCR dacă actul normativ va trece de plen în forma adoptată de Comisia pentru Legile Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne