Cod roşu de căldură extremă în 12 judeţe la sfârşitul săptămânii

În următoarele zile, ţara noastră va fi cuprinsă caniculă şi se vor înregistra chiar temperturi peste 40 de grade în unele judeţe. Dar căldura nu va scădea de luni, ci va dura până la jumătatea săptămînii viitoare.
(ROBYN BECK / AFP / GettyImages)

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare de Cod roşu de căldură extremă pentru vineri şi sâmbătă în 12 judeţe din vestul şi sud-vestul ţării, iar în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă.

Vineri, 4 august şi sâmbătă, 5 august, valul de căldură care şi-a făcut apariţia încă de luni, 31 iulie, va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi în zone mari pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, care se vor situa între 39 şi 42 de grade Celsius.

Vineri şi sâmbătă va fi Cod portocaliu de caniculă în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatice specifice perioadei.

Meteorologii precizează că, treptat, valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință