Coaliţia PSD-ALDE, somată să-şi asume responsabilitatea pentru accidentele mortale din Valea Jiului

Cei care conduc astăzi minele dar şi politicienii par să nu înţeleagă că orice greşeală se plăteşte în vieţi omeneşti, a tras un semnal de alarmă platforma fostului premier Dacian Cioloş, în contextul accidentelor mortale din Valea Jiului.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Coaliţia PSD-ALDE trebuie să îşi asume responsabilitatea politică pentru accidentele mortale din Valea Jiului, a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100 condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.

"În mai puţin de o lună asistăm la al doilea accident mortal în minele din Valea Jiului. Doi mineri au murit la Lupeni acum trei săptămâni şi unul astăzi în mina de la Uricani. Ambele mine erau în procedură de închidere. Primul nostru gând este să fim alături de familiile celor care şi-au pierdut viaţa, azi şi acum 23 de zile.

Cei care conduc astăzi minele dar şi politicienii locali par să nu înţeleagă că orice greşeală se plăteşte în vieţi omeneşti. Cu totală lipsă de responsabilitate vorbesc despre viitorul mineritului în timp ce seria de accidente tragice continuă fără ca măsurile de protecţie a vieţii minerilor să fie implementate", se arată în comunicatul citat.

Potrivit organizaţiei, directorii care declarau în presă că "pe propria răspundere" orice activitate minieră poate continua sunt responsabili şi trebuie să îşi asume vina pentru proasta gestiune a securităţii în subteran şi pentru aceste accidente.

"De asemenea, sindicatele care au semnat pacte politice cu guvernanţii trebuie să explice oamenilor pe care-i reprezintă ce măsuri de securitate pentru coborârea în subteran au negociat. Politicienii locali şi cei pe care cetăţenii din Valea Jiului i-au trimis ani la rândul în Parlamentul României, şi sub ochii cărora companiile de minerit au fost devalizate trebuie să explice ce au făcut pentru mineri în anii din urmă.

La 1 ianuarie 2016, Complexul Energetic Hunedoara acumulase 1,5 miliarde de lei datorie. Într-un caz fără precedent, am ajuns să considerăm importurile de cărbune în Valea Jiului ca fiind o virtute, în timp ce minerii români îşi pun viaţa în pericol în subteran. În ultimii doi ani am folosit doar cărbune românesc şi acest lucru nu a dăunat sistemului energetic naţional. Am atras atenţia în mod repetat că avem o problemă de management a resurselor în general şi în 2016 am început primele reforme în sistem", precizează platforma lui Cioloş.

Organizaţia consideră că mineritul românesc este în continuare vital pentru sistemul energetic, poate să-l susţină în momentele dificile pentru România, dar nu poate să facă faţă obişnuinţei de a fi gestionat defectuos şi chiar dezastruos în unele cazuri.

"Importurile de cărbune, necesare după cum ne asigură guvernanţii, sunt astăzi recunoaşterea neputinţei. Acest fapt arată un eşec de proporţii, mai ales când doi secretari de stat de la Ministerul Energiei provin din sau se declară susţinători ai sectorului carbonifer. Nu cu sloganuri gen "programul de guvernare PSD este strategia energetică a ţării" se conduce sistemul energetic naţional ci cu grijă pentru vieţile minerilor, indiferent dacă sunt votanţi ai unui partid sau altul", a subliniat Platforma România 100.

Platforma lui Cioloş adresează Guvernului şi Ministrului Energiei câteva întrebări privind situaţia din Valea Jiului:

1. Cine poartă responsabilitatea repolitizării organismelor de conducere a companiilor din minerit, mai ales prin readucerea în funcţii a celor care fuseseră înlăturaţi la 1 ianuarie 2016, când se constata dezastrul de proporţii din sectorul huilei?

2. Anul acesta ITM a efectuat peste 180 de controale la societăţi de profil, aplicând zeci de avertismente şi amenzi. Cum au fost corectate aspectele defectuoase? Ce răspuns au primit semnalările de presă privind materialul de siguranţă defectuos livrat în mine?

3. În contextul în care s-a hotărât modificarea planurilor de restructurare a CEH, ce măsuri clare s-au luat pentru asigurarea exploatării în siguranţă a minelor?

4. Sunt astăzi mai importante promisiunile politicienilor din Valea Jiului decât viaţa oamenilor?

De asemenea, organizaţia cere prim-ministrului Mihai Tudose să-l demită de urgenţă pe secretarul de stat din Ministerul Energiei care se ocupă de sectorul minier - "este un gest de demnitate şi asumare după două accidente mortale în mină într-o singură lună".