Coaliţia germană ajunge la un nou acord asupra înregistrării imigranţilor

Şefii Marii Coaliţii germane au anunţat un acord de bază în privinţa refugiaţilor, inclusiv o procesare mai rapidă a cererilor pentru azil. Unor migranţi li se va cere să rămână în anumite zone predeterminate.
(De la stânga la dreapta), Horst Seehofer, liderul CSU, cancelarul german Angela Merkel, lidera CDU, şi ministrul german al economiei Sigmar Gabriel, liderul SPD, participă la o conferinţă comună de presă în Berlin, 5 noiembrie 2015, după ce au ajuns la un acord asupra procesării refugiaţilor sosiţi în Germania.
(De la stânga la dreapta), Horst Seehofer, liderul CSU, cancelarul german Angela Merkel, lidera CDU, şi ministrul german al economiei Sigmar Gabriel, liderul SPD, participă la o conferinţă comună de presă în Berlin, 5 noiembrie 2015, după ce au ajuns la un acord asupra procesării refugiaţilor sosiţi în Germania. (Captură Foto)

Liderii partidelor coaliţiei de guvernare din Berlin – cancelarul Angela Merkel, Sigmar Gabriel şi Horst Seehofer – au căzut de acord asupra unei noi strategii pentru procesarea refugiaţilor, au susţinut cei trei oficiali germani într-o declaraţie comună publicată joi.

Anunţând noul acord, Merkel a declarat că procesul pentru migranţii care doresc să primească azil va fi accelerat.

“Trebuie să arătăm că suntem o ţară deschisă şi tolerantă, dar şi o ţară care îşi respectă Constituţia”, a declarat ea reporterilor, conform Deutsche Welle.

Oficialii germani urmează să creeze între 3 şi 5 centre pentru înregistrarea noilor migranţi sosiţi în Germania, accelerând astfel procesarea cererilor pentru azil. Cel puţin două dintre noile centre vor fi create în Bavaria, statul german care a înregistrat cel mai mare aflux de migranţi.

Refugiaţilor li se va cere să rămână în zonele predeterminate din apropierea centrelor, iar încălcarea regulilor privind reşedinţa va avea efecte negative asupra aprobării cu succes a cererilor pentru azil. Dacă migranţii părăsesc zona dinainte stabilită mai mult de o singură dată, atunci cererea lor pentru azil va fi în mod automat respinsă.

Totuşi, conform noului acord, nu vor exista zone de tranzit păzite la graniţa germană, aşa cum a propus formaţiunea politică conservatoare CSU, dar căreia i s-au opus social democraţii lui Gabriel Sigmar.

Noi cărţi de identitate pentru refugiaţi

Şeful CSU, Horst Seehofer, a negat faptul că partidul său a dorit să trimită la închisoare refugiaţi pentru părăsirea zonelor predeterminate.

“Prima noastră prioritate este tratarea umană a oamenilor care vin la noi”, a declarat el.

Majoritatea măsurilor aprobate joi se vor aplica doar migranţilor din aşa numitele ţări sigure, în mod specific Albania şi Kosovo, ale căror cereri pentru azil sunt în mod normal respinse de autorităţile germane.

Liderii coaliţiei şi-au exprimat speranţa că grăbirea procesului de deportare a acestui tip de refugiaţi va duce la alocarea unor resurse suplimentare pentru migranţii a căror viaţă este cu adevărat ameninţată.

Conform reprezentanţilor coaliţiei, guvernul din Berlin intenţionează să creeze un nou tip de carte de identitate pentru refugiaţi, de care aceştia vor avea nevoie pentru a-şi înregistra cererile pentru azil şi pentru a cere suportul statului.

Zone protejate în Afganistan

Cancelarul german Merkel, care se află în fruntea partidului CDU, a anunţat de asemenea o iniţiativă pentru crearea unor zone protejate în Afganistan, care vor urmări să reducă fluxul de refugiaţi proveniţi din acea ţară.

În plus, unor categorii de migranţi nu li se va permite să îşi aducă membrii familiilor lor înainte de a fi petrecut cel puţin 2 ani în Germania.

Germania se aşteaptă ca 800.000 până la 1.000.000 de refugiaţi să depună cereri pentru azil numai în acest an, mai mult decât dublul cifrei înregistrate în anii precedenţi.

Opoziţia critică noul acord

Partidele germane de opoziţie au criticat acordul, susţinând că acesta oferă puţine măsuri concrete.

Robert Habeck, un membru al Partidului Verde, a declarat pentru agenţia de ştiri DPA că “în alte ţări oamenii trebuie să aştepte un an înainte să poată depune o cerere pentru azil. În acest context, este un mister total cum intenţionează guvernul federal să finalizeze procesul la centrele speciale de înregistrare în doar câteva săptămâni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe