Coaliţia de guvernare a negociat cea de-a doua rectificare bugetară. În şedinţă secretă

Partidele de la guvernare au negociat, miercuri, termenii celei de-a doua rectificări bugetare. În an preelectoral, Ponta anunţă rectificare pozitivă, bani în plus etc.
Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Coaliţia de guvernare s-a reunit, miercuri, în şedinţă secretă pe tema celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, informează Realitatea TV.

Potrivit sursei citate, ulterior, premierul Ponta a confirmat, într-o postare pe pagina sa de Twitter, că membrii coaliţiei au ajuns la un acord pe tema celei de-a doua rectificări bugetare din acest an. Conform premierului, există sprijin politic pentru sănătate, agricultură şi autorităţi locale.

Reamintim că discuţiile de astăzi preced şedinţa specială de Guvern de vineri, în cadrul căreia se tranşa cea de a doua rectificare bugetară.

Potrivit premierului, bugetul se află pe excedent, fiind colectate cu 6,5 miliarde de lei mai mult decât era estimat iniţial, astfel încât vor fi alocate fonduri în plus pentru profesori, medici şi agricultori iar bugetarii care au dat în judecată statul, pentru a-şi recupera salariile tăiate, vor primi toate sumele restante anul acesta.

Tot premierul mai anunţa, luni, după discuţiile cu şefii ALDE, invocând acelaşi excedent bugetar, o nouă serie de măsuri de relaxare fiscală, amânate la adoptarea Codului Fiscal.

Merită amintit însă că atât FMI cât şi BNR şi Consiliul Fiscal au criticat noul Cod Fiscal (de altfel intrat în vigoare abia după ce a fost întors în Parlament iar anumite măsuri de relaxare fiscală au fost amânate), arătând că acesta poate pune în pericol macroechilibrele bugetare.

Cu sau fără excedent bugetar şi cu anumite reduceri ale fiscalităţii amânate, îngrijorările legate de politica fiscală a Guvernului persistă; drept dovadă, marţi, la finele întrevederii cu delegaţia FMI, venită la Bucureşti pentru discuţii pe tema bugetului pe anul viitor şi a unui nou acord, preşedintele Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

"S-a evidenţiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă", a declarat Iohannis după întrevederea cu FMI.

Cât despre creştere economică sustenabilă, deşi Guvernul s-a lăudat în ultima vreme cu excedent bugetar, acreditând ideea că economia "duduie", potrivit celor mai recente date referitoare la Produsul Intern Brut, poziţia ţării noastre s-a înrăutăţit din acest punct de vedere în intervalul 2009 – 2014, în raport cu media UE.

Astfel, conform datelor oferite de statistica oficială, PIB-ul României din 2014 a fost cu aproximativ 0,3% mai mic decât cel din 2008, în timp ce la nivelul UE 28 s-a înregistrat un avans de 0,1%, relatează cursdeguvernare.ro.